Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Veterinári zistili v okrese Šaľa v domácom chove hydiny vtáčiu chrípku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa veterinárnej správy ide o nekomerčný chov, do ktorého v období ostatných 12 mesiacov nebola prisunutá, ani z neho odsunutá žiadna hydina.

Bratislava 30. mája (TASR) - Veterinári zistili v okrese Šaľa v domácom chove hydiny vtáčiu chrípku. Informovala o tom v pondelok Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

"V pôsobnosti Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Šaľa bol 24. mája potvrdený výskyt vysokopatogénnej vtáčej chrípky subtypu H5N1 v chove domácej hydiny. Chovateľ hydiny v obci Vlčany, okres Šaľa spozoroval začiatkom 21. týždňa roku 2022 náhly úhyn viacerých kusov hydiny a u ďalších malátnosť, pokles príjmu krmiva, problémy dýchacieho aparátu," spresnili veterinári.

Postupne z celkového počtu 35 kusov hydiny uhynulo počas krátkeho časového obdobia 25 kusov. "Depopulácia ohniska bola realizovaná 25. mája 2022, následne sa bezodkladne realizovala priebežná dezinfekcia chovného priestoru," priblížila ŠVPS.

Podľa veterinárnej správy ide o nekomerčný chov, do ktorého v období ostatných 12 mesiacov nebola prisunutá, ani z neho odsunutá žiadna hydina. Pravdepodobným zdrojom nákazy je podľa ŠVPS voľne žijúce vtáctvo.

RVPS Šaľa postupovala a postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, zodpovedajúceho aktuálnej európskej a slovenskej legislatíve. Zároveň boli nariadené opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy v ochrannom pásme s polomerom tri kilometre okolo ohniska a v pásme pozorovania s polomerom desať kilometrov okolo ohniska.

Do desaťkilometrového pásma zasahujú aj obce v okresoch Nové Zámky, Galanta a Komárno. Príslušné RVPS vydali pre pomenované obce opatrenia platné pre pásmo pozorovania. Obcami v trojkilometrovom pásme sú v okrese Šaľa Vlčany a Neded. Obce v desaťkilometrovom pásme sú v okrese Šaľa (Selice, Selice-Šók, Žihárec), v okrese Galanta (Dolný Chotár), v okrese Nové Zámky (Palárikovo, Zemné, Komoča, Tvrdošovce) a v okrese Komárno (Dedina Mládeže, Veľký Ostrov).