Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Nových Zámkoch zrušili opatrenia, vtáčia chrípka už nehrozí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výskyt vtáčej chrípky v Novozámockom okrese potvrdili veterinári začiatkom januára. Laboratóriá Veterinárneho ústavu Zvolen skúmali päť uhynutých labutí veľkých.

Nové Zámky 5. marca (TASR) - Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Zámky zrušila opatrenia nariadené pri zistení a potvrdení choroby vtáčej chrípky u voľne žijúcich vtákov pre kontrolovanú oblasť zo dňa 10. januára. Za posledné tri týždne sa ďalší úhyn vtákov nepotvrdil, a tak pominuli možnosti šírenia vírusu vtáčej chrípky z ohniska nákazy, zdôvodnila správa svoje rozhodnutie.

Výskyt vtáčej chrípky v Novozámockom okrese potvrdili veterinári začiatkom januára. Laboratóriá Veterinárneho ústavu Zvolen skúmali päť uhynutých labutí veľkých, ktoré sa našli na štrkoviskách vo Dvoroch nad Žitavou a Záhoň v Bánove. Národné referenčné laboratórium následne potvrdilo vo všetkých vzorkách labutí vírus vtáčej chrípky. „Metódou sekvenčnej analýzy sa zistilo, že ide o kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N1, ktorý v súčasnosti cirkuluje v populáciách migrujúcich a voľne žijúcich vtákov v Európe,“ informovalo mesto Nové Zámky.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Zámky nariadila opatrenia právnickým osobám, fyzickým osobám a všetkým chovateľom hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí. V kontrolovanej oblasti sa vykonával intenzívny dohľad nad populáciami voľne žijúcich vtákov, predovšetkým vodných vtákov, následné vyhľadávanie uhynutých alebo chorých vtákov.