Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vetrák: Ak parkovanie neprejde,starosta Bajan by mal zvážiť odstúpenie

Milan Vetrák, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec petržalského miestneho zastupiteľstva Milan Vetrák starostovi vyčíta, že pri výbere firmy, ktorá bude parkovanie prevádzkovať, porušil zákon.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Ak starostovi bratislavskej Petržalky Vladimírovi Bajanovi neprejdú návrhy na riešenie parkovania v mestskej časti, mal by zvážiť, že sa svojej funkcie vzdá. Myslí si to poslanec petržalského miestneho zastupiteľstva Milan Vetrák. Ten starostovi vyčíta, že pri výbere firmy, ktorá bude parkovanie prevádzkovať, porušil zákon.

"Ak sa starosta funkcie nevzdá, na najbližšom zastupiteľstve prídem s návrhom na zosobnenie výdavkov, ktoré vynaložil na reklamnú kampaň na parkovaciu politiku, s ktorou nikto nesúhlasí, a rovnako aj na zosobnenie nákladov náhrady škody, ktorú bude môcť víťazná firma požadovať od mestskej časti," uviedol Vetrák na dnešnej tlačovej konferencii. Poslanec dáva na zváženie, aby aj vicestarostovia, ktorí parkovaciu politiku vehementne obhajovali, zvážili odstúpenie z funkcií.

Vetrák tvrdí, že starosta flagrantne porušil zákon o majetku obcí a štatút hlavného mesta. "Tieto právne normy totiž jednoznačne ustanovujú, že koncesné zmluvy schvaľuje mestské zastupiteľstvo," zdôraznil s tým, že starosta doteraz nepredložil na schválenie zastupiteľstvu žiadnu koncesnú zmluvu. V júni už pritom samospráva podpísala koncesnú zmluvu na zabezpečenie prevádzky parkovacieho systému s firmou EEI, ktorá mala vzísť z verejnej súťaže, do ktorej sa prihlásili traja uchádzači.

Vetrák chce preto zmluvu predložiť na štvrtkové (24.9.) zastupiteľstvo na schválenie. "V prípade, že táto zmluva schválená nebude, vyzývam všetkých obyvateľov Petržalky, aby nikomu nič za parkovanie neplatili, pretože zmluva bude od začiatku neplatná," podotkol.

Aj ďalší z poslancov Peter Cmorej si myslí, že súťaž na prevádzkovateľa parkovania nebola urobená transparentne. "Nemáme priamy dôkaz, že by bola súťaž zmanipulovaná, aj keď nepriamych dôkazov je pomerne dosť," zdôraznil s tým, že poslanci chcú vyzvať starostu, aby pripravil novú súťaž. "Mohlo byť oveľa viac súťažiacich a nemuselo to skončiť tak, že sa vyhodnocovala ponuka iba jednej firmy," dodal s tým, že chce parkovaciu politiku pre občanov, nie pre vybranú firmu.

Starosta reagoval, že zmluva neprišla na rokovanie zastupiteľstva, lebo takto sa dohodol s predsedami klubov. "Že niektorí členovia klubov nerešpektujú svoje vedenie, ktoré mi to takto odporúčalo, to už nie je môj problém," uviedol Bajan s tým, že zmluva však je platná, aj keď nebola v zastupiteľstve schválená. "Ak niekto tvrdí inak, budem rád, ak o tom rozhodne súd. Právne názory môžu byť rôzne," dodal. Viac sa k zmluve vyjadrovať nechcel.

Ani na výzvu Vetráka o vzdaní sa funkcie Bajan nereagoval. "Ja som to nepočul a ku každej hlúposti sa vyjadrovať nebudem. Toto nie je Bajanova parkovacia politika, no na stole nie je iný návrh. Tak buď tieto pravidlá posunieme ďalej, alebo nie," podotkol.

Poslanci petržalského zastupiteľstva mali dnes na rokovaní schvaľovať všeobecné záväzné nariadenie, ktoré ustanoví poplatky za parkovaciu kartu, i prevádzkový poriadok pre zónu s dopravným obmedzením. Starosta nakoniec materiál stiahol z rokovania na ďalšie dopracovanie. Novú parkovaciu politiku sa samospráva chystá spustiť od budúceho roku.