Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Via ferraty na Skalke budú pre návštevníkov prístupné od začiatku júna

Na archívnej snímke skalolezci na visutom moste, ktorý je súčasťou Via ferraty Komín na Skalke pri Kremnici. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa mesta Kremnica sú via ferraty na Skalke po technickej stránke na nápor turistov pripravené.

Kremnica 30. mája (TASR) – Via ferraty na Skalke pri meste Kremnica budú po zimnej uzávere od stredy (1. 6.) opäť prístupné pre návštevníkov. Začiatku letnej sezóny predchádzala kontrola via ferratových trás i cvičenia horských záchranárov. Na oficiálnej stránke o tom informuje mesto Kremnica.

Pred začiatkom hlavnej sezóny bola na via ferratách vykonaná prehliadka, ktorá spočíva vo vizuálnej kontrole trás, spevnení a dotiahnutí spojov a drevených konštrukcií či kontrole a nastavení istiacich reťazí. "Súčasťou revízie je aj ošetrenie korodujúcich miest, povrchová úprava statických drevených častí, kontrola chodníkov či biocídna ochrana pred drevokazným hmyzom a poveternostnými podmienkami," priblížila samospráva.

Podľa mesta Kremnica sú via ferraty na Skalke po technickej stránke na nápor turistov pripravené. V súvislosti s končiacou sa zimnou uzáverou via ferratových trás sa na ich opätovné otvorenie pripravovali aj členovia Horskej služby Kremnické vrchy, ktorí si na cvičnej lezeckej stene precvičili systémy záchrany i zdravotnú pomoc turistom.

Via ferraty na Skalke začalo mesto Kremnica budovať v roku 2017, k lokalite Via ferraty Komín v roku 2019 pribudol aj 80 metrov dlhý visutý most. V roku 2020 samospráva otvorila druhú lokalitu s názvom Via ferratový svet, ktorej súčasťou je napríklad presklená visutá lávka či najťažšia ferratová cesta na Slovensku. Aktuálnym zámerom mesta Kremnica je lokalitu rozšíriť aj o vyše kilometer dlhú lanovú zip-line dráhu.