Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Viaceré bratislavské časti otvorili detských ihrísk a parkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Po vyčistení a vydenzifikovaní, výmene piesku a po pokosení otvorilo detské ihriská aj Nové Mesto.

Bratislava 14. mája (TASR) – Niektoré bratislavské mestské časti začínajú po uvoľnení protiepidemiologických opatrení súvisiacich s novým koronavírusom s otváraním detských ihrísk a parkov. Sú však aj také samosprávy, ktoré k takémuto kroku zatiaľ nepristupujú. Dôvodom je podľa nich napríklad finančná náročnosť splnenia prísnych hygienických opatrení spojených s možnosťou znovuotvorenia ihrísk.

Ihriská, ktoré boli počas koronakrízy „na zámok“, otvára postupne napríklad Staré Mesto. Takýchto detských ihrísk, respektíve súborov hracích prvkov, má štyri, a to v Grassalkovichovej a Medickej záhrade, Slubekovej záhrade, kde bolo potrebné komplexne zrekonštruovať zničené schodisko a pribudla vodiaca rampa na kočíky, a tiež na ihrisku na Jedlíkovej ulici.

"Ihriská v Grassalkovichovej a Medickej záhrade boli sprístupnené s otvorením týchto mestských parkov, ihrisko Slubekova záhrada sme otvorili 11. mája," uviedol pre TASR hovorca Starého Mesta Matej Števove s tým, že zatvorené zatiaľ zostáva ihrisko na Jedlíkovej ulici. Ostatné detské ihriská boli podľa neho „prístupné“ nepretržite, keďže nie je možnosť uzamknúť ich. Ide napríklad o hracie prvky v parčíku na Belopotockého ulici či ihrisko na Jakubovom námestí.

Po vyčistení a vydenzifikovaní, výmene piesku a po pokosení otvorilo detské ihriská aj Nové Mesto. "Otvorili sme všetky detské ihriská, dočasne je zatvorené už len ihrisko na Rešetkovej/Osadnej, na ktorom ešte prebiehajú údržbové práce," povedal pre TASR novomestský starosta Rudolf Kusý.

Detské ihriská dezinfikuje aj Petržalka. "Po ukončení procesu dezinfekcie budeme informovať o ich znovuotvorení," píše mestská časť na sociálnej sieti.

Naopak, ihriská zatiaľ zostávajú zatvorené napríklad v Devínskej Novej Vsi. "Vzhľadom na doposiaľ vynaložené finančné prostriedky v boji proti ochoreniu COVID-19 nie je pre mestskú časť finančne a ani organizačne možné zabezpečiť prísne hygienické opatrenia, preto k znovuotvoreniu detských ihrísk nepristúpi," uvádza sa v uznesení miestneho krízového štábu zo začiatku mája. Za prísnych hygienických opatrení je otvorený Park Na Grbe.

Na detských ihriskách platia po otvorení bezpečnostné a hygienické opatrenia. Naďalej je potrebné nosiť ochranné rúška alebo inú adekvátnu ochranu horných dýchacích ciest, dezinfikovať si ruky, dodržiavať dvojmetrové rozstupy, pričom počet hrajúcich sa detí je obmedzený. Na dodržiavanie opatrení upozorňujú informačné tabule.