Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Viaceré spoje mestskej hromadnej dopravy v Prievidzi zrušili

Ilustračná snímka Foto: TASR Henrich Mišovič

Úsporu nákladov optimalizáciou odhadla radnica podľa nej na približne 200.000 eur, financie tak môže mesto použiť na skvalitnenie života jeho obyvateľov.

Prievidza 15. decembra (TASR) - Mesto Prievidza pristúpilo k zrušeniu viacerých málo vyťažených spojov mestskej hromadnej dopravy (MHD). Optimalizáciou cestovného poriadku sleduje vyššiu efektivitu a obsadenosť spojov, ako i úsporu nákladov. Zmeny vstúpia do platnosti od 1. januára 2023. Informovala o tom referentka kancelárie primátorky mesta Michaela Beňadiková.

"Cieľom návrhu nových cestovných poriadkov bolo zabezpečenie vyššej efektívnosti MHD eliminovaním súbežných a málo vyťažených spojov," skonštatovala Beňadiková.

Úsporu nákladov optimalizáciou odhadla radnica podľa nej na približne 200.000 eur, financie tak môže mesto použiť na skvalitnenie života jeho obyvateľov.

"V pôvodnom cestovnom poriadku išli trasy liniek číslo 11, 40 a 44 v súbehu. Z tohto dôvodu došlo k zrušeniu linky 11. Tú nahradia linky 40 a 44, kde sa zmení ich trasovanie cez sídlisko Necpaly, čím ponúknu alternatívu za zrušené spoje na linke 11," priblížila Beňadiková. Vďaka tomu budú môcť cestujúci podľa nej využiť z mestských častí Necpaly a Kopanice každých 20 minút spoj smerom na autobusovú stanicu, prípadne na ďalšie sídliská mesta.

"Cestujúci z a do priemyselného parku a spoločnosti Brose budú môcť využívať novozavedenú linku číslo 83, ktorá bude naviazaná na pracovné zmeny a bude prechádzať cez Zapotôčky, Necpaly, Kopanice, ďalej cez autobusovú stanicu až po priemyselný park," ozrejmila ďalej Beňadiková.

V rámci úprav podľa nej radnica pristúpila k zrušeniu málo vyťažených spojov a liniek, ako i posunu času odchodov jednotlivých spojov tak, aby boli naviazané na príchody a odchody vlakov a prímestských autobusov.

Nový cestovný poriadok MHD začne platiť od januára budúceho roka, samospráva v tejto súvislosti odporúča cestovnej verejnosti, aby sa s ním oboznámila na stránke dopravcu SAD Prievidza.