Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Vianoce na Bojnickom zámku ukazujú stolovanie šľachticov

Na snímke výzdoba Bojnického zámku počas podujatia Vianoce na zámku, 23. decembra 2022 v Bojniciach. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tabuľa šľachticov na sviatky kedysi obsahovala i pečeného páva, ktorý aj po úprave musel vyzerať ako živý.

Bojnice 23. decembra (TASR) - Tabuľa šľachticov na sviatky kedysi obsahovala i pečeného páva, ktorý aj po úprave musel vyzerať ako živý. Stolovanie bývalých obyvateľov Bojnického zámku od 15. až do 20. storočia približuje podujatie Vianoce na zámku, návštevníci si ho v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeu Bojnice budú môcť pozrieť do 8. januára 2023.

"SNM-Múzeum Bojnice pozýva tento rok návštevníkov spoznať Vianoce trochu iným spôsobom, konkrétne predovšetkým prostredníctvom zvukov a vôní. Absolvujú prehliadku zimného okruhu, ktorý je vyzdobený a doplnený dekoráciami," načrtla pre TASR PR manažérka múzea Petra Gordíková.
Na snímke výzdoba Bojnického zámku počas podujatia Vianoce na zámku, 23. decembra 2022 v Bojniciach.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na prehliadkovej trase sa podľa nej nachádza sedem špeciálnych zastavení, ktoré pripomínajú alebo ukazujú, ako mohli sviatky tráviť bývalí obyvatelia Bojnického zámku. "Jednotlivé zastavenia sú založené predovšetkým na predstavivosti návštevníkov. Nemáme hercov ako takých, ale atmosféru jednotlivých štylizovaných priestorov dopĺňajú zvukové nahrávky, ktoré nám pomáhajú predstaviť si, ako mohol vyzerať vianočný večierok u Pálffyovcov alebo prípravy na štedrovečerný večer u Thurzovcov," ozrejmila.

Návštevníci si budú môcť počas podujatia pozrieť Vianoce od 15. do 20. storočia a zároveň si budú môcť porovnať, ako ľudia v tom období sviatky trávili, zdobili vianočné stromčeky, ak už vtedy boli. Zároveň sa dozvedia, akým pokrmom si spríjemňovali toto obdobie. "Uvidia jedlá, ktoré už poznajú, ako bol rezeň a nejaký šalát či pečené ryby. Nájdu aj zaujímavosť, a to v podobe pečeného páva, ktorý sa v minulosti pripravoval. Bolo to pomerne náročné, pretože páv musel aj po upečení vyzerať ako živý, takže sa piekol špeciálne. Niektoré časti boli ukryté do cesta, aby nezhoreli a následne po upečení sa napríklad potieral medom a priliepali sa na neho jednotlivé pierka," priblížila ďalej Gordíková.

Hovorí sa, že pávie mäso nebolo veľmi chutné, skôr tak bolo podľa nej určené na to, aby vytvorilo okúzľujúci dojem na tanieri.

Lektorované prehliadky vianočne vyzdobeného zámku bude môcť verejnosť navštíviť vždy od stredy do nedele od 10.00 h do 15.00 h. Múzeum bude zatvorené 24. a 25. decembra, ako i 1. januára 2023.