Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Sviatky v Nitre budú sprevádzať každodenné bohoslužby v katedrále

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nočná omša s hlavným celebrantom, nitrianskym biskupom Viliamom Judákom, sa začne o 22. hodine.

Nitra 16. decembra (TASR) – Vianočné sviatky budú sprevádzať každodenné bohoslužby v Katedrálnom chráme - Bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Ešte pred štedrovečernou omšou 24. decembra sa veriaci stretnú v katedrále na vigílnej svätej omši o 17. hodine, ktorú bude celebrovať veľprepošt Štefan Vallo. Nočná omša s hlavným celebrantom, nitrianskym biskupom Viliamom Judákom, sa začne o 22. hodine.

Slávnosť narodenia Pána v piatok 25. decembra a slávnosť svätého Štefana v sobotu 26. decembra Nitrania oslávia dvoma omšami o siedmej a deviatej hodine, rovnako ako nedeľu Svätej rodiny 27. decembra. V sobotu 26. decembra o 18. hodine na slávnosť svätého Štefana sa na vianočnom koncerte v katedrále predstaví zbor Psallite Deo a komorný orchester.

V posledný deň roka čaká veriacich o 16. hodine pontifikátna svätá omša s ďakovnou pobožnosťou pod vedením hlavného celebranta Viliama Judáka. Nový rok privítajú veriaci v katedrále svätou omšou o siedmej hodine s hlavným celebrantom Štefanom Vallom a pontifikátnou svätou omšou celebrovanou biskupom Judákom o deviatej. “Cez vianočné dni môžeme oveľa intenzívnejšie precítiť Božiu lásku, ktorá nám prináša posolstvo pokoja a nádeje,” povedal biskup Viliam Judák.

Tradične pred Vianocami sa ako jediný deň v roku naplní Katedrála – Bazilika sv. Emeráma v Nitre takmer výlučne deťmi. Dôvodom je vysielacia svätá omša pre ich vianočné koledovanie. V tomto roku sa v hradnej katedrále stretlo takmer 500 koledníkov Dobrej noviny, ktorí dostali požehnanie od svojho diecézneho biskupa pre vianočné koledovanie. Dobrá novina je každoročne spojená s finančnou zbierkou, určenou pre deti z Afriky. “Predchádzajúcich dvadsať ročníkov ukázalo, že účinne pomôcť tým, ktorí žijú v ťažkých podmienkach, dokážu aj deti na Slovensku,” povedal hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.