Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Vianočné trhy v Michalovciach spestrila gazdovská zabíjačka

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V minulých rokoch na michalovských trhoch prasiatko zvyčajne len rozporciovali, tento rok došlo aj na priamu výrobu zabíjačkových produktov.

Michalovce 15. decembra (TASR) - Tradičnú domácu zabíjačku si dnes naživo mohli pozrieť návštevníci Vianočných trhov v centre Michaloviec. Početní záujemcovia sledovali postup pri spracovaní 160-kilového prasiatka, ako aj výrobu zabíjačkových špecialít, z ktorých mohli ochutnať.

Gazdovská zabíjačka je už roky populárnou súčasťou michalovských Vianočných trhov. "Je to ukážka, ako sa kedysi na dedinách v tomto čase postupovalo. Veríme, že tí, ktorí to zažili, si radi zaspomínajú, ako to vyzeralo, a pre tých, ktorí to nepoznajú, to môže byť zaujímavá atrakcia," uviedol pre TASR primátor mesta Viliam Zahorčák. V súvislosti s postupom pri zabíjačkách dodal, že špecifikom Zemplína bolo opaľovanie prasiatka na rozdiel od iných regiónov Slovenska, kde sa obarovalo.



V minulých rokoch na michalovských trhoch prasiatko zvyčajne len rozporciovali, tento rok došlo aj na priamu výrobu zabíjačkových produktov, akými sú klobásy, jaternice či tlačenka. "Podujali sa na to starostovia obcí z mikroregiónu Duša," priblížil primátor.

Na postup prác pri demonštratívnej zabíjačke dohliadal zástupca prednostu mestského úradu Gabriel Dorič. "Na Zemplíne sa zabíjačky robili bežne, zvyčajne dve, pred Vianocami a pred Veľkou nocou. Keďže žijeme v meste, kde mnoho detí i dospelých sa na zabíjačkách nezúčastňuje, tak im chceme ukázať, aké to kedysi bolo," povedal.