Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vianočný stromček v Košiciach rozsvietila malá Svetluška

Program Rozprávkových Vianoc bude na pódiu pri Immaculate prebiehať až do 23. decembra.

Košice 5. decembra (TASR) – Malá Svetluška na rukách primátora Košíc Richarda Rašiho presne v duchu rozprávkových Vianoc čarovnou formulkou rozsvietila stromček na Hlavnej ulici. Vysloviť zaklínadlo jej pomáhalo niekoľko tisíc malých aj veľkých obyvateľov mesta, ktorí prišli privítať Mikuláša a spoločne sa potešiť programom aj pohostením na práve otvorených trhoch.

Zároveň sa rozsvietila aj vianočná výzdoba mesta – niekoľko desiatok snehových vločiek, niektoré s priemerom väčším ako dva metre. Primátor v príhovore pochválil svojich obyvateľov, že boli dobrí, ale najmä trpezliví, pretože Košice sa momentálne nachádzajú v čulom stavebnom ruchu, kedy vrcholia prípravy na rok 2013 a prevzatie štafety Európskeho hlavného mesta kultúry. Potom sa s prezidentom spoločnosti U.S. Steel Davidom J. Rintoulom odobrali do stánku, kde ponúkali alkoholický punč a v tomto roku aj novinku – nealko punč pre deti. Výťažok z predaja už tradične poputuje na charitatívne účely.

Vianočný strom, vysoký 18 metrov bezplatne dodali Mestské lesy. Ako objasnil riaditeľ Mestských lesov Tibor Róth, pochádza z katastra obce Košická Belá. Je to asi 60-ročný smrek, ktorý by bol tak či tak vyrúbaný kvôli úprave parčíku a kvôli bezpečnosti okolitých budov.

Program Rozprávkových Vianoc bude na pódiu pri Immaculate prebiehať až do 23. decembra. Košičania sa môžu tešiť napríklad na Lukáša Adamca, No Name, Barbaru Haščákovú, Zuzanu Smatanovú, Roba Opatovského a mnohých ďalších hudobných, dramatických, tanečných a akrobatických umelcov.

Tento rok je na Hlavnej ulici 56 stánkov so širokým sortimentom, v ktorom sú okrem občerstvenia zastúpení aj remeselníci a budú tu aj rôzne suveníry. Tradíciou je aj predaj Primátorského punču. Počas tohtoročných trhov bude punč k dispozícii len v stánku, v ktorom ho budú okrem primátora a starostov mestských častí ponúkať aj osobnosti Košíc. Vlani sa pri jeho predaji vyzbieralo viac ako 11.300 eur. Výťažok z tohtoročného predaja poputuje do neziskovej organizácie Oáza – nádej pre nový život, Krajskému centru Slovenského zväzu telesne postihnutých a Artestu – umeleckému združeniu znevýhodnenej mládeže.