Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Košickí medici informovali o HIV i technike použitia kondómu

Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach 1. decembra 2015. Foto: TASR – František Iván

V internáte na Medickej overovali u svojich kolegov, čo vedia o HIV.

Košice 1. decembra (TASR) - Študenti Lekárskej fakulty Univerzity P. Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach sa dnes zapojili do osvetovej akcie pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. V internáte na Medickej overovali u svojich kolegov, čo vedia o HIV. Mohli získať informácie o správnej technike použitia kondómu. Okoloidúcim rozdávali letáčiky s informáciami o nebezpečnom ochorení a červené stužky, ktoré sú symbolom Svetového dňa boja proti AIDS.

„Predtým neznáme ochorenie spojené s atypickým zápalom pľúc u viacerých pacientov popísal ako prvý pred 34 rokmi lekár Michael Gottlieb pôsobiaci v San Franciscu a chorobu nazval ako syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti – AIDS. Neskôr sa zistilo, že chorých je viac nielen v USA, ale aj v ďalších západných krajinách a je rozšírené hlavne v komunite homosexuálov," pripomenul zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny LF UPJŠ v Košiciach a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov SLS Pavol Jarčuška, podľa ktorého tvoria homosexuáli aj veľkú časť slovenských pacientov. Spresnil, že kumulatívny počet pacientov, teda žijúcich, aj už nežijúcich, evidovaných na Slovensku predstavuje počet 798. V Košiciach je ich dispenzarizovaných 79.

Vírus HIV sa podarilo izolovať prvýkrát z lymfatických uzlín chorého v roku 1983 v parížskom Pasteurovom ústave. V nasledujúcom roku tím profesora Galla v USA izoloval tento vírus od viacerých pacientov a označil ho za pôvodcu AIDS. V priebehu nasledujúcich desaťročí sa stal z infekcie HIV celosvetový problém, pretože sa týmto vírusom nakazilo doteraz približne 65 miliónov ľudí a vyše 25 miliónov už ochoreniu AIDS aj podľahlo. "Prevažná väčšina chorých nemá prístup k efektívnej liečbe, no vo vyspelých krajinách, ku ktorým patrí aj Slovensko, majú pacienti k dispozícii vysokoúčinnú antiretrovírusovú terapiu, ktorá im dokáže značne predĺžiť a skvalitniť život napriek infikácii vírusom,“ dodal Jarčuška.



Infekcia sa podľa neho v priebehu prvých týždňov u človeka prejavuje akútnym ochorením podobným infekčnej mononukleóze, ktoré väčšinou rýchlo odznie, no aj keď môže nasledovať i viacročné bezpríznakové obdobie, imunitný systém sa bez účinnej liečby postupne oslabuje. "Chorého začínajú trápiť chronické respiračné alebo plesňové ochorenia, prípadne sa u neho objavia atypické nádory, v dôsledku ktorých napokon zomiera."

Odborník v súvislosti s nebezpečným ochorením varuje homosexuálov i všetkých heterosexuálov pred rizikovým pohlavným stykom. V databáze jeho pacientov sa totiž vyskytujú aj ženy, ktoré sa nakazili pri svojom vôbec prvom sexuálnom kontakte.

Všetci, ktorí dnes vyplnili dotazník, môžu vyhrať v tombole fonendoskop, internet na letný semester a kurz prvej pomoci. Medici naplánovali po dnešnej akcii aj sviečkový pochod študentov okolo internátov.