Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

FOTO A VIDEO: Veľkonočná oblievačka v Krompachoch

Na snímke členovia Folklórneho súboru (FS) Krompašan z Krompách v pondelok oblievali a šibali svoje kolegyne nielen v meste, ale i v susednej obci Slovinky. Ako zhodne tvrdia, po dvoch rokoch opatrení v súvislosti s pandémiou sa na oblievačku tešili. v Krompachoch, 18. apríla 2022. Foto: TASR - Maroš Černý

Počas oblievačky folkloristov sprevádzala Ľudová hudba Lukáša Gajdoša z Margecian.

Krompachy 18. apríla (TASR/TASR TV) - Pozrite si záznam z veľkonočnej oblievačky v Krompachoch.


Členovia Folklórneho súboru Krompašan oblievali dievčatá v meste i na dedine


Na snímke členovia Folklórneho súboru (FS) Krompašan z Krompách v pondelok oblievali a šibali svoje kolegyne.V Krompachoch, 18. apríla 2022.
Foto: TASR - Maroš Černý

Členovia Folklórneho súboru (FS) Krompašan z Krompách v pondelok oblievali a šibali svoje kolegyne nielen v meste, ale i v susednej obci Slovinky. Ako zhodne tvrdia, po dvoch rokoch opatrení v súvislosti s pandémiou sa na oblievačku tešili.

"Dva roky sme mali pauzu, ale tie tradície sa snažíme udržiavať v súbore každý rok. Žiaľ, nie všetky dievčatá sú s tým v súčasnosti stotožnené. Naše dievčatá v súbore sú pripravované k tomu, aby sme dodržiavali tradície na Spiši a nielen tu. My chlapi si to užívame. S veľkonočnými sviatkami je spojená oblievačka a chceme to zachovať, lebo je to bohatstvo Slovenska," uviedol pre TASR zástupca vedúceho FS Krompašan Miroslav Lučanský.



Ako povedal, v minulosti chlapci poukazovali oblievačkou náklonnosť dievčatám a takpovediac ukázali sa aj pred rodičmi. Folklóru sa venuje 16 rokov a do súboru ho priviedol jeho vedúci Henrich Papcun.

"Od malička som bol rodičmi vedený k tomu, že folklór ľudová hudba je niečo naše. Mám to v srdci a snažím sa to propagovať ďalej. Folklór je jediná pozitívna vec v súčasnosti, ktorá nás drží," doplnil Lučanský.

"Pre mňa táto veľkonočná tradícia znamená veľa, keďže bez nej by sme neboli zdravé. Teším sa z toho. Som rada, že to funguje v tejto dobe a studená voda mi neprekáža," povedala folkloristka Slávka Malecová. "Som veľmi rada, že nezaniklo to, čo sa niekedy robilo. Pre mňa je folklór život. Je to super," doplnila Sandra Huďová.

Počas oblievačky folkloristov sprevádzala Ľudová hudba Lukáša Gajdoša z Margecian.

FS Krompašan vznikol v roku 1988 z iniciatívy jeho zakladateľky a prvej choreografky Alžbety Cirbusovej. Zachová a rozvíja ľudový tanec, piesne a zvyky, z oblasti dolného Spiša a okolia Krompách. FS sa pravidelne zúčastňuje na rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach, príležitostných oslavách i jarmokoch. V minulosti účinkoval v Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Taliansku, Belgicku, Českej republike a Turecku.