Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Vihorlatské múzeum pripravilo pre žiakov Deň tradičných remesiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Cieľom Dňa tradičných remesiel je tiež podpora myšlienky Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2022 - udržateľnosť v pamiatkach.

Humenné 14. septembra (TASR) – Deň tradičných remesiel pripravilo v stredu pre školské kolektívy Vihorlatské múzeum v Humennom. Ako informuje na svojej webovej stránke, vzdelávací zážitkový interaktívny program v skanzene je zameraný na prezentáciu kultúrneho dedičstva tradičnej remeselnej výroby a ľudového umenia regiónu horného Zemplína. Zúčastniť by sa na ňom malo približne tisíc detí.

Žiaci materských, základných a stredných škôl sa od rána do 13.00 h môžu oboznamovať s tkaním, spracovaním slamy, hrnčiarstvom, kováčstvom, tradičnou tokárskou výrobou, ako aj ľudovým rezbárstvom, krasličiarstvom, podmaľbou na sklo a paličkovanou čipkou. Okrem ukážok sú pripravené aj tvorivé diele. "Tradičné roľnícke činnosti predstavia v skanzene autentické ukážky poľnohospodárskych postupov prípravy pôdy bránením a zakladanie úrody siatím pôvodnej regionálnej odrody raže kribice 'L'," uvádza múzeum s tým, že pripravený je aj kultúrny program.

Podujatie je súčasťou dlhodobého múzejného cyklu objektového učenia v múzeu pod názvom Ku koreňom, tradíciám, hodnotám... Cieľom Dňa tradičných remesiel je tiež podpora myšlienky Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2022 - udržateľnosť v pamiatkach.