Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vihorlatské múzeum navštívilo počas letnej sezóny takmer 27.500 ľudí

Vihorlatské múzeum, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Okrem stálych expozícií oslovilo múzeum aj výstavnými projektmi, ktorých snahou je zároveň aj medzinárodný presah minimálne v krajinách karpatskej oblasti.

Humenné 11. októbra (TASR) - Vihorlatské múzeum v Humennom počas letnej sezóny v máji až v septembri navštívilo 27.412 domácich a zahraničných návštevníkov. Múzeum ukončilo sezónu k záveru septembra a upravilo režim mimosezónnej návštevnosti múzejných expozícií v objekte renesančného kaštieľa a v areáli expozície ľudovej architektúry a bývania - skanzene. TASR o tom informovala Jana Fedičová z Vihorlatského múzea.

Napriek nepriaznivému dopadu protipandemických opatrení v predchádzajúcich rokoch dosiahla tohtoročná múzejná sezóna podľa jej slov rekordnú návštevnosť.

"Oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje nárast o viac ako takmer 14.500 návštevníkov. Zo zahraničných návštevníkov prevládali v tomto roku hlavne turisti z Čiech, Poľska, Maďarska, ale aj zo zámoria. Tohtoročný počet návštevníkov za letné obdobie prevyšuje aj vlaňajšiu celoročnú návštevnosť," priblížila Fedičová.

Ako ďalej uviedla, základnou múzejnou ponukou aj v tomto roku od mája do septembra boli expozičné priestory, a to umeleckohistorická, sakrálna, prírodovedná expozícia v kaštieli a expozícia ľudovej architektúry a bývania - skanzen, ktoré počas leta navštívilo takmer 18.600 návštevníkov.

Opätovne bola najnavštevovanejšou umeleckohistorická expozícia situovaná v interiéri kaštieľa, obohatená o množstvo cenných nových zbierkových akvizícií. "Expozícia v tomto roku, kompletne zahŕňajúca už aj novozreštaurované vonkajšie a vnútorné fasády spolu s nádvorím kaštieľa, prilákala takmer 8000 návštevníkov," povedala Fedičová.

Okrem stálych expozícií oslovilo múzeum aj výstavnými projektmi, ktorých snahou je zároveň aj medzinárodný presah minimálne v krajinách karpatskej oblasti. Múzeum pokračovalo aj vo výskumnej, vzdelávacej a osvetovej činnosti, ktoré sa prelínali v jednotlivých múzejných podujatiach. Z celkovo 25 múzejných podujatí prevládali koncerty, tvorivé dielne a festivalový program spojený s tematickými prezentáciami, folklórnymi, výtvarnými a recitačnými postupovými súťažami.

Múzeum aktuálne pripravuje výstavné projekty, vzdelávacie programy pre deti a v závere roka podujatia pre širokú verejnosť v oblasti histórie, tradícií a umenia. Rovnako pripravuje i nové publikačné tituly.

Návšteva múzejných expozícii a výstav je od 1. októbra možná v pracovných dňoch pre vopred ohlásené návštevy s minimálnym počtom záujemcov päť osôb. Múzeum aj týmto krokom reaguje na znižovanie energetickej náročnosti prevádzky rozsiahleho kaštieľa a skanzenu.