Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Víkend v Pezinku patril hrnčiarom a keramikárom, prišli stovky ľudí

Výrobky hrnčiarov a keramikárov si v Pezinku počas tohto víkendu pozreli stovky ľudí, niektorí si výrobu džbánkov či tanierikov dokonca aj sami vyskúšali. V meste sa konal deviaty ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V meste sa konal deviaty ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy.

Pezinok 10. júna (TASR) - Výrobky hrnčiarov a keramikárov si v Pezinku počas tohto víkendu pozreli stovky ľudí, niektorí si výrobu džbánkov či tanierikov dokonca aj sami vyskúšali. V meste sa konal deviaty ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy. Cieľom tejto akcie, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku, je predovšetkým podpora a propagácia hrnčiarskeho a džbánkarského remesla - starého remesla našich predkov. Organizátorom je pravidelne Malokarpatské múzeum v Pezinku, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

„Podujatie prináša do Pezinka kúsok už takmer zabudnutej tradície a teší sa stále väčšej obľube. Počas tohto deviateho ročníka bol pripravený bohatý program, návštevníci mohli veľa vidieť aj si sami vyskúšať keramikársku výrobu. Verím, že táto tradícia tu pretrvá ešte dlhé roky,“ povedal podpredseda BSK Martin Berta. Podľa primátora Pezinka Olivera Solgu sa tradícia Keramických trhov už stala pre Pezinčanov súčasťou ich kultúrneho života počas druhého júnového víkendu.



Na Keramických trhoch sa pravidelne zúčastňujú aj keramikári z mnohých štátov strednej Európy. Aj tentoraz mohli návštevníci vidieť práce keramikárov z Česka, Slovinska, Bulharska a samozrejme zo Slovenska. Súčasťou trhov boli tiež sprievodné podujatia. Napríklad v Malokarpatskom múzeu v Pezinku je až do 15. júla sprístupnená výstava Daniela Licharda a do konca augusta aj druhý ročník detskej výtvarnej súťaže Deti a keramika. Počas trhov sa uskutočnili detské tvorivé dielne pod vedením pracovníčok Centra voľného času v Pezinku. Nechýbali ukážky z točenia na keramických kruhoch, majstri ľudovej umeleckej výroby Marián Liška, Miloš Orságh a Ján Viglaš predviedli výrobu keramického džbánu v tvare sovy. Zaujala aj súťažná výstava na tému Žartovný džbán.

VIDEO: Medzinárodné keramické trhy v Pezinku


Tu bude player