Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Víkendové nárazové testovanie v Nitre nahradia mobilné odberové miesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Napriek tomu, že mesto Nitra nie je zriaďovateľom MOM, bude o ich fungovaní pravidelne informovať.

Nitra 10. februára (TASR) – Mesto Nitra po piatom kole plošného testovania končí s víkendovým testovaním. Nahradia ho mobilné odberové miesta (MOM), ktoré postupne vznikajú na viacerých miestach. Tie zabezpečia priebežné testovanie počas celého týždňa, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Už počas najbližšieho víkendu sa môžu záujemcovia v meste bezplatne otestovať na MOM, ktoré vznikli na základe výzvy ministerstva zdravotníctva. „Nárazové víkendové testovanie nie je udržateľné kapacitne ani materiálne. Aj preto vítame výzvu ministerstva zdravotníctva, ktorá umožnila vznik súkromných MOM. V Nitre ich máme momentálne vyše 20, fungovať budú minimálne šesť, niektoré sedem dní v týždni. Tieto by mali byť schopné pokryť záujem o testovanie všetkých obyvateľov mesta,“ povedal primátor Marek Hattas.

Napriek tomu, že mesto Nitra nie je zriaďovateľom MOM, bude o ich fungovaní pravidelne informovať. „Pripravujeme prehľadnú mapku, kde budú všetky MOM aj s fotkami, s otváracími hodinami a prípadnými zmenami tak, aby mal obyvateľ neustále aktuálne informácie,“ povedal Holúbek.

Obyvatelia Nitry si počas nárazových víkendových testovaní zvykli na mobilnú aplikáciu TrustOne. Ministerstvo zdravotníctva však s použitím aplikácie nepočíta. „Technologicky to bude krok späť,“ povedal primátor.