Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vínne pivnice v Nových Zámkoch otvoria svoje brány pre návštevníkov

Ilustračné foto Foto: TASR

Prírodné podmienky umožňujú dopestovať v regióne úrodu viniča vhodnú na výrobu akostných vín s prívlastkom neskorý zber, výber z hrozna, bobuľové a hrozienkové výbery.

Nové Zámky 15. apríla (TASR) – Takmer stovka vínnych pivníc z 20 obcí pozdĺž Dunaja otvorí 4. mája svoje brány pre návštevníkov. Jarné otvorenie pivníc organizuje občianske združenie Podunajská vínna cesta, ktorého cieľom je podpora vinohradníkov a vinárov v regióne ohraničenom mestami Komárno, Nové Zámky a Štúrovo. Záujemcovia o degustáciu dostanú po kúpe vstupného balíčka nielen degustačný pohár a platobné kupóny, ale aj katalóg predstavujúci jednotlivých vinárov, vinárstva, pivnice a vinárske spolky.

Vinohrady, vinárstva a pivnice sa nachádzajú v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, väčšinou v hurbanovskom, strekovskom a štúrovskom regióne. Táto vinohradnícka oblasť je najteplejšou slovenskou vinohradníckou oblasťou so suchým podnebím a miernymi zimami. Jej jedinečnosť spočíva v dostatku tepla s 2000 až 2200 hodinami slnečného svitu za rok, čo ju predurčuje na pestovanie hrozna s vysokou cukornatosťou. Vinohrady sa zväčša rozprestierajú na miernych svahoch, ktoré sú orientované na juh, juhovýchod a juhozápad, pôdy sú hlinité až hlinito-piesčité.

Prírodné podmienky umožňujú dopestovať v regióne úrodu viniča vhodnú na výrobu akostných vín s prívlastkom neskorý zber, výber z hrozna, bobuľové a hrozienkové výbery. V sortimente bielych muštových odrôd prevládajú tradičné odrody Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Irsai Oliver, Pinot blanc, Pinot gris, Veltlínske zelené či Müller thurgau, Chardonay a Sauvignon blanc. Z modrých muštových odrôd dominujú Alibernet, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe a Frankovka modrá. V posledných rokoch je v regióne rozšírené pestovanie slovenských novošľachtencov Devín, Dunaj, Breslava, Hetera, Nitria, Váh či Hron.