Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Virtuálny historický chodník vo Vranove predstavuje pamiatky QR kódmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

QR kódy s podrobnosťami o jednotlivých pamiatkach sa nachádzajú priamo na záujmových miestach.

Vranov nad Topľou 4. júla (TASR) – Kultúrne pamiatky mesta Vranov nad Topľou je možné spoznávať aj prostredníctvom nového virtuálneho historického chodníka. Zastávok, ktoré chodník aktuálne ponúka, je 11, textové či zvukové informácie o jednotlivých miestach získa návštevník naskenovaním QR kódov. Informovala o tom samospráva na svojej internetovej stránke.

"Po preskenovaní sa zobrazí text o danom mieste, pamiatke, ktorý je možné si prečítať alebo spustiť si audionahrávku, ktorá je k dispozícii v slovenskom, v anglickom jazyku a v jednom prípade, pri Kalvínskom kostole na Hviezdoslavovej ulici, aj v maďarskom jazyku," priblížilo mesto s tým, že QR kódy s podrobnosťami o jednotlivých pamiatkach sa nachádzajú priamo na záujmových miestach.

Súčasťou virtuálneho historického chodníka je pieskovcový kríž a kaplnka s vojenským cintorínom z prvej svetovej vojny na hlavnom cintoríne, Bazilika Minor Narodenia Panny Márie a kláštor paulínov, Schwartzov dom, socha Mladosti a kráse patrí budúcnosť od českého sochára, národného umelca, Břetislava Bendu, Kostol svätého Štefana, Lipa slobody, pamätník Východoslovenského roľníckeho povstania, Kalvínsky kostol a slnečné hodiny na Hviezdoslavovej ulici. Takzvané okno do histórie osadené pri obradnej sieni tiež ponúka historický pohľad na niekdajšiu synagógu zobrazený na skle, po načítaní QR kódu aj ďalšie informácie.