Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vlakov do Banskej Štiavnice bude nakoniec polovica

Ilustračné foto Foto: TASR

Minister dopravy sa na tom dohodol aj s vedením mesta. Po roku trasu znovu prehodnotia.

Banská Štiavnica 22. októbra 2012 – S kompromisom, ktorý počíta s polovičnou redukciou vlakov medzi Banskou Štiavnicou a Hronskou Dúbravou prišiel dnes do mesta UNESCO minister dopravy Ján Počiatek. Ak vlaky dnes jazdia z mesta a do mesta sedem až osem razy za deň, po redukcii budú spojenie zabezpečovať štyri spoje. S navrhovaným obmedzením je spokojné aj vedenie mesta.

"Vlaky budú takto jazdiť jeden rok, potom dôjde k prehodnoteniu vyťaženosti liniek. Od toho sa bude odvíjať ďalšia budúcnosť vlakových spojení," povedal minister. Na kompromis došlo aj preto, že mesto má problémy aj s autobusovými spojmi, a to najmä v zime, keďže sa nachádza v kopcovitom teréne.

Za zachovanie vlakového spojenia bojovali obyvatelia mesta už od leta, kedy železnice zverejnili návrh nového grafikonu, ktorý mal platiť od 9. decembra 2012. Petíciu za 44 dní jej trvania podporilo celkom 14.762 občanov najmä z B. Štiavnice a jeho okolia.

Členka petičného výboru Jana Kuzmová vyjadrila s dosiahnutou dohodou spokojnosť. "Na druhej strane ale veríme, že mesto spracuje opatrenia na zefektívnenie dopravy a tiež dúfame, že aj samotní občania začnú vlakovú dopravu viac využívať," uviedla pre TASR. K tomu sa po stretnutí s ministrom zaviazala aj primátorka Nadežda Babiaková.