Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vlani sa v Poltári narodilo 29 detí, viac bolo dievčat ako chlapcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Deti sa narodili najmä v pôrodniciach v Rimavskej Sobote a v Lučenci.

Poltár 7. januára (TASR) – V roku 2020 sa v Poltári narodilo 29 detí, viac bolo dievčat ako chlapcov. „Rodičia sa v minulom roku rozhodli dať svojim bábätkám najmä tradičné slovenské mená,“ informuje na oficiálnej webstránke mesta primátorka Martina Brisudová.

Deti sa narodili najmä v pôrodniciach v Rimavskej Sobote a v Lučenci. „Malí Poltárčania prišli na svet aj v Banskej Bystrici a v Martine. Len dve malé Poltárčanky dostali rovnaké meno Mia. Najpopulárnejšie chlapčenské mená ako Jakub a Adam vystriedal Samuel. V kurze je už druhý rok aj tradičné meno Ján,“ poznamenala primátorka s tým, že rodičia sa čoraz častejšie popri exotických menách ako Charlotte alebo Alisa vracajú k slovenským menám Tereza, Barbora a Jana.

Poltár vstúpil do nového roka s 5338 obyvateľmi. Podľa štatistiky ohlasovne pobytu žije v meste o 203 viac žien ako mužov.

Počas roka 2020 sa prihlásilo na trvalý pobyt v Poltári 66 obyvateľov. Domov sa vrátil jeden človek z Rakúska a dvaja z Českej republiky. „Pribúdajú nám aj deti narodené v zahraničí. Prihlásilo sa ich sedem, čo je o polovicu viac v porovnaní s rokom 2019. Pochádzajú z Českej republiky, Rakúska, Srbska, Írska, Nórska i Talianska. Z mesta sa odhlásilo o 13 občanov menej ako v roku 2019,“ uvádza samospráva.

Svoje áno si v meste Poltár vlani povedalo 22 párov. „Z toho 14 na matričnom úrade a osem pred oltárom rímskokatolíckej cirkvi. Najobľúbenejším svadobným mesiacom minulého roka bol august. Počas letných dní si dva páry vymenili manželské sľuby pod holým nebom v parku,“ pripomína mesto s tým, že niektoré plánované sobáše boli pre sprísnené opatrenia pre nový koronavírus a obmedzeného počtu svadobčanov preložené na tento rok. V roku 2019 evidovali v Poltári 27 sobášov.

Podľa údajov o úmrtí z poltárskej matriky v minulom roku zomrelo 80 obyvateľov mesta.