Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vlani sa vo Zvolene narodilo 1226 detí, viac bolo chlapcov ako dievčat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo zvolenskej nemocnici v súčasnosti pre šírenie nového koronavírusu nepustia k pôrodu sprevádzajúcu osobu.

Zvolen 7. januára (TASR) – Vo zvolenskej pôrodnici sa v minulom roku narodilo 1226 detí, viac bolo chlapcov ako dievčat. „Z celkového počtu bolo 630 chlapcov a 596 dievčat. Najviac detí na narodilo v júli, bolo to 127 novorodencov. Dvojitú radosť si niesli domov v minulom roku tri mamičky, ktoré odchádzali v náručí s dvojičkami,“ informovala TASR Ivana Popluhárová, manažérka komunikácie skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí.

Ako dodala, tradičnými dievčenskými menami, ktoré rodičia dávajú svojim dcéram, sú Ema a Ella, chlapčenskými zas Adam či Jakub. „Medzi netradičné patrili v minulom roku tie, ktoré dostali chlapci Emir, Edvin, Jonatán a Gael. Medzi dievčenskými to boli Wendy Venuša, Tifany, Ruby Marie, Benedetta či Mia Esperanza,“ spomenula.

Výnimkou neboli vlani ani pôrody matiek s ochorením COVID-19, ktoré boli podľa Popluhárovej za prísnych hygienických opatrení. „Pandémia nového koronavírusu postihla v minulom roku aj pôrodnicu, keď tím pôrodníkov musel absolvovať štyri pôrody pozitívnych matiek na nový koronavírus. Rovnako museli dodržiavať prísne opatrenia na ochranu zdravia niekoľko dní aj sestry na novorodeneckom oddelení, ktoré sa o deti starali,“ ukončila.

Vo zvolenskej nemocnici v súčasnosti pre šírenie nového koronavírusu nepustia k pôrodu sprevádzajúcu osobu. „Pomerne dlhé obdobie trvania pandémie sme umožňovali prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Momentálne pre zhoršujúcu sa situáciu už nie,“ uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia zvolenskej nemocnice Peter Molitoris.

Ochorenie COVID-19 v problematike starostlivosti o ženu, matku a dieťa predstavuje nesporné riziká pre rodičku aj novorodenca, a tým mení liečebno-preventívnu starostlivosť. Imunitný systém tehotnej ženy je modifikovaný tak, aby plod ako imunologicky cudzie tkanivo v tele matky nebol odvrhnutý,“ zhrnul pôrodník a dodáva, že imunitný systém tehotnej ženy môže na prítomnosť vírusu zareagovať nepredvídavo a ojedinele.