Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Vlkolínec bude žiť remeslami, tradíciami a ľudovou hudbou

Ilustračné foto. Foto: TASR - J. Vohnout

Počas podujatia nebudú otvorené žiadne stánky s občerstvením, bezpečné gastronomické služby bude poskytovať len tamojšia reštaurácia.

Ružomberok 21. augusta (TASR) – Podhorská osada Vlkolínec pri Ružomberku, ktorá je súčasťou zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, ožije v sobotu 11. septembra remeslami a ľudovou hudbou. Mesto Ružomberok tam pripravuje podujatie Remeslobranie vo Vlkolínci. Cieľom je priblížiť tradície, ktoré po generácie dedili potomkovia pôvodných osídlení na Liptove.

„Remeslobranie nahradí obľúbené podujatie Nedeľa vo Vlkolínci. Komornejšie a tichšie Remeslobranie vo Vlkolínci sa uskutoční počas celého dňa, v čase od 10.00 do 17.00 h. Návštevníkom sa predstavia ľudoví remeselníci. Tešiť sa môžu na hrnčiara, tkáčku, paličkovanie, sviečky zo včelieho vosku, samorasty, fujary, drevené misky, priadku, košikára, drotárku, plstenie, ľudové výrobky z kože a ukážky výroby ručného papiera," uviedla Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

O poznaných aj nepoznaných príbehoch Vlkolínca bude rozprávať certifikovaný sprievodca cestovného ruchu. Pre návštevníkov budú pripravené aj hudobné vstupy ľudovej muziky folklórneho súboru Liptov a heligonkára Petra Pribiloviča. Ako sprievodné podujatie bude počas celého dňa v areáli výstava ovocia a zeleniny.

„Remeslobranie je vhodné pre jednotlivcov aj pre rodiny s deťmi. Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa uskutoční za sprísneného režimu a všetci návštevníci budú musieť dodržiavať aktuálne platné opatrenia," doplnil hovorca mesta Viktor Mydlo. Počas podujatia nebudú otvorené žiadne stánky s občerstvením, bezpečné gastronomické služby bude poskytovať len tamojšia reštaurácia. Pre charakter podujatia bude organizované iba v prípade priaznivého počasia.