Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Vnútro Belianskej jaskyne prechádza obnovou, zatvorená bude do marca

Belianska jaskyňa Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Okrem zábradlia robia aj úpravy v teréne, niektoré miesta rozširujú, aby sa zlepšili podmienky pre návštevníkov, opravujú i schody a niektoré časti chodníkov.

Tatranská Kotlina 24. novembra (TASR) – Belianska jaskyňa vo Vysokých Tatrách prechádza v týchto mesiacoch rekonštrukciou. Prvýkrát po niekoľkých desaťročiach je tak v súčasnosti pre verejnosť zatvorená. „Prišla doba, že aj vnútro jaskyne potrebuje rekonštrukciu. Pôvodné staré, 80-ročné zábradlie, ktoré už bolo zastarané, vymieňame za nové nehrdzavejúce, ktoré by malo vydržať ďalších 100 rokov,“ uviedol pre TASR správca Belianskej jaskyne Jozef Bachleda.

Okrem zábradlia robia aj úpravy v teréne, niektoré miesta rozširujú, aby sa zlepšili podmienky pre návštevníkov, opravujú i schody a niektoré časti chodníkov. Práce sa začali v októbri a robotníci musia pri rekonštrukcii vnútorného vybavenia prihliadať aj na unikátnosť tohto prostredia. „Firma, ktorá opravuje jaskyňu, musí vyhovovať podmienkam práce v podzemí a podlieha banským bezpečnostným predpisom, ktoré sú prísne,“ zdôraznil Bachleda.

Práca v jaskyni je veľmi fyzicky náročná, je tam 97-percentná vlhkosť, okolo päť stupňov Celzia a prevýšenie v jaskyni je asi 120 metrov. Podmienky pre robotníkov sú veľmi ťažké, a hoci je tam chladno, sami tvrdia, že zima im nikdy nebola. „Je tu veľa schodov, takže robotníci sa dosť veľa uchodia, pričom nosia nový materiál a odnášajú starý. Napríklad len tri kilometre rúrok na zábradlie treba vyniesť a k tomu ďalší materiál a náradie,“ upozornil Bachleda.

Do Belianskej jaskyne ročne zavíta viac ako 100.000 turistov, je druhou najnavštevovanejšou slovenskou jaskyňou a zároveň jedinou sprístupnenou vo Vysokých Tatrách. Nachádza sa blízko Tatranskej Kotliny a pre obnovu bude zatvorená až do konca marca 2015. Projekt jej rekonštrukcie je financovaný zo zdrojov Európskej únie.