Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vnútroblok v Handlovej zrekonštruovali za viac ako 513 tisíc eur

Ilustračné foto. Foto: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla

Samospráva v rámci projektu zabezpečila výstavbu chodníkov a spevnených plôch, rekonštrukciu priľahlého verejného osvetlenia, revitalizáciu verejnej zelene či vybudovanie detského ihriska.

Handlová 6. júna (TASR) - Vnútroblok na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej prešiel revitalizáciou. Projektom z fondov Európskej únie za viac ako 513.000 eur sledovala samospráva zveľadenie priestoru, zvýšenie jeho estetických a kultúrno-spoločenských hodnôt. Stavbu odovzdala do užívania verejnosti v uplynulom období, informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Samospráva v rámci projektu zabezpečila výstavbu chodníkov a spevnených plôch, rekonštrukciu priľahlého verejného osvetlenia, revitalizáciu verejnej zelene, vybudovanie detského ihriska s mobiliárom a vodných prvkov.

"Práve vodné prvky vzbudili záujem verejnosti. Ide o novú funkciu v prostredí, ktorá má motivovať deti na exteriérové hry za každého počasia a zároveň rozvíjať ich pohybové, ako aj vnemové schopnosti. Voda však v prvkoch nebude trvale, ale iba keď dostatočne zaprší," vysvetlila Paulínyová. Primárnym účelom vodných prvkov podľa nej je, aby odvádzali z tohto prostredia vodu.

"Projekt riešil revitalizáciu vnútrobloku v existujúcej zástavbe bytového charakteru na najväčšom sídlisku v meste s približne 5000 obyvateľmi, čo je takmer tretina všetkých Handlovčanov," pripomenul vedúci oddelenia mestských projektov mestského úradu Peter Cagáň.

Investíciu samospráva financovala z Integrovaného regionálneho operačného programu. Celkové oprávnené výdavky dosiahli 586.096 eur, z toho nenávratný finančný príspevok tvoril 556.791 eur a spolufinancovanie mesta predstavovalo 29.304 eur.

Projekt mal byť pôvodne ukončený v máji 2021, pre pandémiu nového koronavírusu práce dokončil dodávateľ začiatkom decembra minulého roka. Kolaudačné rozhodnutie vydal stavebný úrad v Ráztočne v polovici mája tohto roka.