Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Vo Fiľakove mali vyše dvojnásobnú návštevnosť v porovnaní s rokom 2021

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kultúrne stredisko vo Fiľakove podalo v roku 2022 rekordný počet žiadostí o dotácie, na organizáciu podujatí a činnosti súborov získalo vyše 44.000 eur.

Fiľakovo 28. februára (TASR) – Mestské kultúrne stredisko (MsKS) vo Fiľakove zaznamenalo vlani viac ako dvojnásobnú návštevnosť v porovnaní s rokom 2021. Počet predaných vstupeniek prekonal aj čísla z obdobia pred pandémiou nového koronavírusu, kultúrnemu stredisku sa tiež podarilo získať doposiaľ najviac financií na organizáciu podujatí. TASR o tom informovala riaditeľka strediska Andrea Illés Kósik.

"V roku 2022 sa realizovalo takmer päťkrát viac podujatí ako v roku 2021 poznačenom pandemickými obmedzeniami. I v porovnaní s predcovidovým rokom 2019 sa zvýšila ponuka programov MsKS takmer o dve tretiny," priblížila Kósik. Ako dodala, návštevnosť strediska sa vlani v porovnaní s predchádzajúcim rokom viac ako zdvojnásobila a bola tiež vyššia ako v roku 2019.

Kultúrne stredisko vo Fiľakove podalo v roku 2022 rekordný počet žiadostí o dotácie, na organizáciu podujatí a činnosti súborov získalo vyše 44.000 eur, čo je doposiaľ najväčšia finančná podpora v jeho histórii. Celkovo MsKS realizovalo vlani 21 rôznych projektov, z toho osem pokračovalo ešte z predchádzajúcich rokov.

Vo Fiľakove sa v roku 2022 predstavili popri slovenských umelcoch i účinkujúci z desiatky ďalších krajín sveta. Išlo o hostí z Maďarska, Ukrajiny, Poľska, Bosny a Hercegoviny, Grécka, Veľkej Británie, Francúzska, Izraela, Kazachstanu či Japonska. Organizované boli folklórne či divadelné predstavenia, koncerty i podujatia zamerané na literatúru.

"V rámci detských programov kultúrne stredisko pripravilo pre najmenších a ich rodičov osem rozprávkových, pouličných a tanečných divadelných predstavení. Pre školy bolo organizovaných 18 predstavení pre všetky vekové skupiny v slovenskom a maďarskom jazyku," doplnila riaditeľka strediska.