Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vo Fiľakove začali s rekonštrukciou exteriéru historickej sály

Na snímke radnica vo Fiľakove v okrese Lučenec, ktorá má na streche pozorovateľnu, v ktorej v minulosti dobrovoľní hasiči slúžili služby a sledovali okolie pre vznik prípadných požiarov, 28. decembra 2019. Foto: TASR

Na Koháryho námestí bol v uplynulých rokoch zrekonštruovaný priestor pred kostolom, budova mestskej polície, stacionára i pošty.

Fiľakovo 19. augusta (TASR) – Vo Fiľakove v okrese Lučenec sa v týchto dňoch začínajú práce na obnove exteriéru koncertnej sály na Koháryho námestí. Vyše storočná budova tak opäť získa svoj niekdajší historický ráz a zavŕšená bude aj niekoľko rokov trvajúca obnova námestia. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Na Koháryho námestí bol v uplynulých rokoch zrekonštruovaný priestor pred kostolom, budova mestskej polície, stacionára i pošty. Koncertná sála sa dočkala čiastočných úprav ešte počas výstavby priľahlej tržnice. V tom čase bola zbúraná jej prístavba, vybudované boli nové sociálne zariadenia a zateplená jedna strana fasády. Aktuálny projekt bude zameraný na dokončenie obnovy exteriéru budovy a prinavrátenie jej historického charakteru, ktorý stratila počas bývalého režimu.

"V rámci prác zateplíme zvyšnú časť fasády izoláciou z minerálnej vlny a vrátime na ňu aj historické šambrány a pôvodné dekoračné prvky medzi oknami. Používať budeme historické omietky. Vybudujeme tiež drevené vstupné dvere z Koháryho námestia, vymeníme všetky okná a upravíme rímsy a žľaby na streche," priblížil primátor Attila Agócs. Celkový rozpočet projektu je 35.000 eur, z nich 12.000 eur predstavuje dotácia z Miestnej akčnej skupiny Partnerstvo južného Novohradu.

Budova koncertnej sály bola postavená na začiatku 20. storočia a bola prvým kultúrnym stánkom vo Fiľakove. Slúžila tiež ako sídlo Fiľakovského katolíckeho čítacieho a tovarišského spolku a počas prvej svetovej vojny ako ošetrovňa. Do roku 1936 bola jedinou divadelnou sálou v meste. Neskôr v jej priestoroch zriadili gymnázium, donedávna slúžila ako koncertná sála základnej umeleckej školy.