Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Žiline otvorili diabetologickú ambulanciu pre dospelých

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Diabetologická ambulancia oddelenia vnútorného lekárstva žilinskej nemocnice sa nachádza v hlavnej budove polikliniky na druhom poschodí.

Žilina 29. júna (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline otvorili diabetologickú ambulanciu pre dospelých pacientov s ochorením diabetes mellitus. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej zlepší dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre ľudí trpiacich cukrovkou, skvalitní ich liečbu a život.

Primárka oddelenia vnútorného lekárstva "A" žilinskej nemocnice Monika Kulinová uviedla, že dôležité je včas odhaliť rizikových pacientov, nastaviť im správnu liečbu a predchádzať výskytu dlhodobých komplikácií. "Zároveň potrebujeme vytvoriť priestor pre chronických pacientov, ktorí už majú závažnejšie zdravotné ťažkosti, ako je napríklad takzvaná diabetická noha alebo iné polyneuropatie a poškodenia orgánov. Cieľom je poskytnúť im dôslednú primárnu starostlivosť, naučiť ich dodržiavať preventívne opatrenia. Dá sa tak predísť problémom, ktoré sa následne končia hospitalizáciou a, žiaľ, mnohokrát v takom štádiu, keď už nedokážeme pomôcť," priblížila Kulinová.

Neriešené chronické komplikácie môžu podľa nej viesť až k zlyhaniu obličiek, strate zraku či vzniku syndrómu diabetickej nohy, ktorý je po úrazoch najčastejšou príčinou amputácií dolných končatín. "Prioritne chceme predísť tomu, aby pacienti o končatinu prišli. V ambulancii sa ich budeme snažiť edukovať, ako sa o diabetické nohy treba starať, poskytneme im včasnú diagnostiku, dôkladnejšiu ambulantnú starostlivosť, prevenciu a adekvátnu liečbu," doplnila.

Diabetologická ambulancia oddelenia vnútorného lekárstva žilinskej nemocnice sa nachádza v hlavnej budove polikliniky na druhom poschodí. Ordinuje v utorok, stredu a štvrtok od 10.30 do 14.00 h. Pacientov s diagnostikovaným ochorením diabetes mellitus prijíma na základe výmenného listu na odborné vyšetrenie. Objednať sa môžu osobne alebo telefonicky na čísle +421 41 5110 353 v čase ordinačných hodín ambulancie, dodala Záteková.