Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V žilinskej nemocnici zvolali krízový štáb pre situáciu s COVID-19

Na snímke vstup do areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Najmladší hospitalizovaný pacient má 21 rokov, je nezaočkovaný, bez pridružených diagnóz. Ochoreniu v našej nemocnici podľahlo od začiatku septembra, žiaľ, už sedem ľudí, dodala Záteková.

Žilina 4. októbra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline zvolali v pondelok krízový štáb v súvislosti s kritickým zhoršením situácie a vývojom zdravotného stavu pacientov s ochorením COVID-19. Aktuálne je v covidovom pavilóne hospitalizovaných 38 ľudí, pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu vyžaduje deväť ľudí, z nich osem je v kritickom stave. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že počas minulého týždňa začal výraznejšie stúpať počet prijatých pacientov s ochorením COVID-19. "Od piatka sme prijali 17 nových pacientov. Tri štvrtiny z celkového počtu hospitalizovaných pacientov sú nezaočkované. Zaočkovaní pacienti, ktorí vyžadujú hospitalizáciu, sú vo všetkých prípadoch ťažko chorí s inými pridruženými ochoreniami. Prevažne onkologickí pacienti alebo s vážnymi kardiologickými ťažkosťami," uviedla hovorkyňa nemocnice.

"Najmladší hospitalizovaný pacient má 21 rokov, je nezaočkovaný, bez pridružených diagnóz. Ochoreniu v našej nemocnici podľahlo od začiatku septembra, žiaľ, už sedem ľudí," dodala Záteková.

V Žilinskom kraji je podľa nej najviac pacientov hospitalizovaných v žilinskej nemocnici a v nemocnici v Čadci. "Pričom obe nemocnice nemajú infekčné ani pľúcne oddelenie. Máme preto veľký problém s personálnym pokrytím covidového oddelenia. V tejto chvíli sme už nútení obmedzovať tímy zdravotníkov na tzv. ´bielych´ oddeleniach, keďže nemáme inú možnosť, ako pokryť služby a poskytnúť starostlivosť o ťažko chorých pacientov s ochorením COVID-19," uzavrela hovorkyňa nemocnice.