Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Vo hvezdárni odhalia repliky pylónov, ktoré slúžili M. R. Štefánikovi

Presne pred 101 rokmi, v roku 1911 M. R. Štefánik pozoroval zatmenie Slnka.

Partizánske 8. júla (TASR) - Už o niekoľko dní odhalia vo hvezdárni v Partizánskom repliky dvoch kamenných pylónov, ktoré slúžili Milanovi Rastislavovi Štefánikovi na tichomorskom ostrove Vava'u ako statívy na ďalekohľad pri pozorovaní zatmenia Slnka.

Presne pred 101 rokmi, v roku 1911 M. R. Štefánik pozoroval zatmenie Slnka. Na mieste sa zachovali dva kamenné pylóny, ktoré mu slúžili ako statív. Ako prvá zo Slovenska objavila tieto stĺpy expedícia pod vedením cestovateľa Františka Keleho.

"Členovia expedície pôvodne jeden z nich chceli doviezť na Slovensko," podotkol Štefan Ševčík zo Spoločnosti M. R. Štefánika - Klub Partizánske. Pre nedostatok peňazí ho zmerali a doma podľa neho urobili repliku.

Na južnej pologuli sa podľa Ševčíka nachádza len jedna hmatateľná trojrozmerná pamiatka o pôsobení Štefánika ako astronóma. Tvoria ju tieto dva betónové stĺpy na ostrove Vava'u v Kráľovstve Tonga.

Stĺpy vlastnoručne spolu s pomocníkmi postavil Štefánik. Na jednom z nich je, pravdepodobne Štefánikovou rukou, vyrytý nápis Štefánik, dátum 29. apríl 1911 a nápis v tonžskom jazyku o smrti Slnka.

Slávnostné odhalenie stĺpov je naplánované na 20. júla. "Týmto chce náš klub vzdať Štefánikovi poctu pri príležitosti 132. výročia jeho narodenia, ktoré má 21.7.1880," dodal Ševčík.