Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na dvoch miestach v Prešovskom kraji našli starú muníciu

Ilustračná fotografia Foto: Facebook Polície SR - Prešovský kraj

Krátko pred 9.00 h 59-ročný muž z obce Kurima našiel neznámu muníciu počas výkopových prác na záhrade pri rodinnom dome.

Kurima/Pavlovce 23. júla (TASR) – Nález neznámej munície ohlásili polícii vo štvrtok (22. 7.) obyvatelia dvoch obcí v Prešovskom kraji. V Kurime v okrese Bardejov išlo o delostrelecký granát, v obci Pavlovce v okrese Vranov nad Topľou sa našli ostatky delostreleckej míny. Informovala o tom prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

"Krátko pred 9.00 h 59-ročný muž z obce Kurima našiel neznámu muníciu počas výkopových prác na záhrade pri rodinnom dome," priblížila prvý prípad s tým, že policajná hliadka zo Svidníka miesto nálezu zabezpečila a privolala krajského pyrotechnika. Ten po obhliadke nálezu určil, že ide o desaťcentimetrový delostrelecký granát z obdobia druhej svetovej vojny, nález prevzal a z miesta odviezol.

Druhý nález polícii osobne nahlásil 57-ročný muž z Pavloviec. "Oznamovateľ uviedol, že pri kosení trávy našiel na lúke v katastri obce predmet pripomínajúci muníciu z druhej svetovej vojny, ktorý trčal zo zeme," doplnila Ligdayová. Krajský policajný pyrotechnik po príchode na miesto nálezu zistil, že že ide o spodné časti delostreleckej míny, takzvané zápalky. Na mieste sa pri ďalšej obhliadke našli aj úlomky z delostreleckej míny. "Aj tieto vojnové nálezy pyrotechnik prevzal," uzavrela hovorkyňa.