Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Vajnoroch otvoria nový Dom kultúry

Nový kultúrny dom v mestskej časti Vajnory. Foto: TASR/Eduard Fašung

Stavebné práce si vyžiadali celkovo 1,041 milióna eur.


Bratislava 6. júna (TASR) - Na území hlavného mesta pribudne ďalší priestor pre kultúrno-spoločenské podujatia. V mestskej časti Vajnory dnes slávnostne otvoria nový Dom kultúry.

Verejno-prospešná stavba s celkovou rozlohou 1900 metrov štvorcových vznikla rekonštrukciou a prístavbou staršieho objektu. K dispozícii sú dve sály. Do veľkej s rozlohou 291 štvorcových metrov sa vojde 236 osôb, malá (130 metrov štvorcových) má kapacitu 96 osôb.

Stavebné práce si vyžiadali celkovo 1,041 milióna eur (s DPH), informoval starosta Vajnôr Ján Mrva. Mestskú časť vyšiel meter štvorcový úžitkovej plochy nového kultúrneho stánku 524 eur.

"Podľa informácií dodávateľa, firmy BAU3MEX, ide o najlacnejšiu stavbu v prepočte na štvorcový meter, akú kedy staval a aj aká sa v poslednom období stavala," konštatoval starosta.

Priestory nového kultúrneho domu budú využívať viacerí. Mrva menoval Vajnorský okrášľovací spolok, folklórny súbor Podobenka, miestnu dychovku, charitu a klub seniorov. Sú tu i učebne pre základnú umeleckú a jazykovú školu. V budove bude sídliť aj miestna mestská polícia, knižnica, keramická dielňa a bude tu i kaviareň.

Obe sály majú samostatnú vzduchotechniku, ozvučenie vo veľkej sále je zabezpečené z réžie s možnosťou sledovania prenosu v malej sále. Veľká sála je tiež vybavená projektorom a plátnom, môže sa tak podľa informácie starostu využívať aj na semináre, školenia, konferencie, svadby.

Investičnú akciu, ktorú mala na starosti Vajnorská podporná spoločnosť, schválila mestská časť v novembri 2013. Miestne zastupiteľsvo vtedy poskytlo účelovú dotáciu na výstavbu. S búracími prácami sa začalo v marci 2014, ukončené boli v januári tohto roku. V apríli stavbu skolaudovali.