Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Vo Vajnoroch si pripomenuli výročie príchodu Ferdinanda Jurigu

Na archívnej snímke starosta mestskej časti Bratislava - Vajnory Michal Vlček. Foto: TASR - Pavol Zachar

Starosta mestskej časti Michal Vlček na spomienkovom podujatí pripomenul, že Juriga prikladal veľký význam vzdelanosti a vo Vajnoroch sa usiloval o výstavbu slovenskej cirkevnej školy.

Bratislava 11. apríla (TASR) - V mestskej časti Bratislava-Vajnory si v utorok pripomenuli 118. výročie príchodu národného buditeľa Ferdinanda Jurigu. Významný slovenský publicista a politik pôsobil vo Vajnoroch 13 rokov ako katolícky kňaz.

Starosta mestskej časti Michal Vlček na spomienkovom podujatí pripomenul, že Juriga prikladal veľký význam vzdelanosti a vo Vajnoroch sa usiloval o výstavbu slovenskej cirkevnej školy. "Dnes by bol iste veľmi hrdý, keby videl nielen našu Základnú školu Jána Pavla II., ale aj stále sa rozvíjajúcu Základnú školu Kataríny Bruderovej," skonštatoval Vlček.

Vyzdvihol aj Jurigovu zásluhu na propagácii miestnych ľudových zvykov, folklóru, krojov a najmä unikátneho vajnorského ornamentu.

"Jeho príchod do Vajnôr v roku 1905 priniesol nádej a novú energiu pre našu obec. Svojimi víziami, iniciatívou a nadšením sa snažil o rozvoj kultúry, vzdelania a hospodárstva vo vtedajšej obci," povedal starosta.

Výročie príchodu Ferdinanda Jurigu si Vajnory pripomínajú každoročne na začiatku apríla.