Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Veľkom Šariši pribudne nová cykloalej za 719.000 eur

Ilustračná foto. Foto: TASR – František Iván

V rámci stavebných prác bude vybudovaná spoločná cestička pre cyklistov a chodcov a zabezpečí sa jej odvodnenie.

Veľký Šariš 25. júna (TASR) - Vo Veľkom Šariši prebiehajú stavebné práce súvisiace s vybudovaním novej cykloaleje. Jej trasa povedie cez bývalý mlynský náhon. Začínať bude na Jarkovej ulici a končiť na ulici Mlynská. Projekt za viac ako 719.000 eur bez DPH realizuje pre mesto Veľký Šariš spoločnosť Eurovia SK. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Simona Tančáková

V rámci stavebných prác bude vybudovaná spoločná cestička pre cyklistov a chodcov a zabezpečí sa jej odvodnenie. Zrealizuje sa doplnková cyklistická infraštruktúra, ktorá bude pozostávať z parkového mobiliáru ako lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle či tienenie. Osadené bude aj nové verejné osvetlenie.

"Nový cyklochodník bude mať celkovú dĺžku 420,5 metra a šírku tri metre. Šírka chodníka v spoločnom priestore chodcov a cyklistov bude 1,5 metra a v miestach napojenia na ulicu Krátka budú ramená chodníka široké dva metre a 2,5 metra. Cyklotrasa bude pozostávať zo spoločnej cestičky pre cyklistov a chodcov tak, že cyklisti a chodci budú od seba oddelení deliacim pásom zo zelene v šírke jeden meter," uviedla Tančáková.

Vznikne tiež takzvaný vnútorný okruh mesta pre cyklistov a chodcov. Bude slúžiť aj ako tranzitná komunikácia pre obyvateľov, ktorí dochádzajú za prácou.

"Územie, na ktorom sa buduje nová cykloalej, sa nachádza na močaristom podklade. Bolo zanedbané a jeho údržba nebola možná z dôvodu zlého prístupu. Prioritou projektu je zachovať fragment mlynského náhonu, ktorý bude aj naďalej slúžiť na odvodnenie cyklotrasy a územia," povedala Tančáková a dodala, že predpokladaná dĺžka realizácie novej cykloaleje je desať mesiacov.

Počas výstavby dôjde k dočasnému obmedzeniu dopravy na uliciach Jarková, Kapitána Nálepku, Krátka, Harminy - Doktora Greša, Zámocká - Poľná a Mlynská.