Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Vo viacerých lokalitách južného Slovenska sa zvýšila aktivita kliešťov

Tlačová beseda Parazitologického ústavu SAV v Košiciach 29. apríla 2015 na tému kliešte v horách i na pláži. Na snímke kliešte v Petriho miske. Foto: TASR - František Iván

Kliešte boli aktívne aj v Komárne v časti Kava, v Hurbanove v časti Bohatá a neďaleko vodného mlyna v Kolárove.

Komárno 6. apríla (TASR) – Aktivita kliešťov sa vo viacerých lokalitách na juhu Slovenska postupne zvyšuje. Vyplýva to z monitoringu, ktorý pravidelne vykonáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne.

Po prestávke v decembri a januári bolo monitorovanie opätovne spustené v priebehu februára. "Na viacerých lokalitách je možné pozorovať aktívne kliešte, v niektorých lokalitách bola ich aktivita veľmi vysoká a v marci sa ešte zvýšila," uviedol RÚVZ Komárno, ktorý monitoring vykonáva v 12 lokalitách na južnom Slovensku.

Ako informoval, zvýšená aktivita kliešťov bola zaznamenaná v marci predovšetkým v rekreačnom areáli v Martovciach, na Veľkolélskom ostrove a v Kameničnej v lokalite Konkoly. Kliešte boli aktívne aj v Komárne v časti Kava, v Hurbanove v časti Bohatá a neďaleko vodného mlyna v Kolárove. "Aktivita kliešťov sa vyhodnocuje na základe počtu nazbieraných kliešťov v danej lokalite metódou vlajkovania. Zozbierané kliešte sa zároveň vyšetrujú PCR metódou na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu," pripomenul RÚVZ.