Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Následky búrok odstraňovali na celom Slovensku

V Hronskej Dúbrave v okrese Žiar nad Hronom búrka a silný vietor polámali stromy popri ceste. Hronská Dúbrava, 17. augusta 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vplyvom silných zrážok a búrkovej činnosti došlo na viacerých miestach východného Slovenska k zvýšenej povodňovej aktivite.

Bardejov/Stará Ľubovňa 17. augusta (TASR) - Vo viacerých obciach Bardejovského a Staroľubovnianského okresu platí po búrkach zvýšený stupeň povodňovej aktivity (SPA). Ako pre TASR uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, prednosta Okresného úradu v Bardejove vyhlásil v pondelok (16. 8.) k 21.00 h na Hornej Topli v územnom obvode okresu Bardejov tretí SPA.

Silné búrky sa vyskytli v spomenutých okresoch v nedeľu (15. 8.). Vplyvom silných zrážok a búrkovej činnosti došlo podľa Bocáka aj počas pondelňajšieho večera na viacerých miestach východného Slovenska k zvýšenej povodňovej aktivite.

"Správca toku vykonáva bezprostredné zabezpečovacie práce po povodni v lokalitách, kde to hladina vody dovoľuje a zároveň sleduje aktuálnu hydrologickú situáciu. Ide najmä o odstraňovanie nánosov zátaras a pomiestnu stabilizáciu poškodených korýt vodných tokov. V súvislosti s povodňami je v postihnutých lokalitách 60 pracovníkov a 35 kusov techniky," povedal Bocák.

"K dnešnej 9.00 h boli v súvislosti s hydrologickou situáciou tretie SPA vyhlásené v obciach Zborov, Kurov, Hrabské, Lenartov, Snakov, Gerlachov, Malcov v okrese Bardejov a v obci Ľubotín v okrese Stará Ľubovňa. Tretí SPA je vyhlásený aj na Hornej Topli v okrese Bardejov. Druhé SPA sú vyhlásené v obciach Rokytov, Cigeľka, Tarnov, Zlaté v okrese Bardejov a na tokoch v územnom obvode okresu Bardejov," doplnil Bocák.

Stupne povodňovej aktivity sa podľa jeho slov môžu počas dňa meniť v závislosti od aktuálnej hydrologickej situácie a priebehu záchranných a zabezpečovacích prác.

Škody po nočnej búrke budú v Dolnom Kubíne odstraňovať niekoľko dní


Nočná búrka napáchala v utorok v Dolnom Kubíne množstvo škôd. Vyvrátené stromy poškodili majetok mesta i obyvateľov. Ako pre TASR povedal primátor Ján Prílepok, na viacerých miestach boli poškodené stĺpy elektrického vedenia, mnohé domácnosti sú bez elektrickej energie.

"Už od nočných hodín profesionálni i dobrovoľní hasiči zasahovali v teréne, odstraňovali stromy a sprejazdňovali cesty. V tejto chvíli nemáme hlásené žiadne ujmy na živote ani na zdraví, obyvatelia boli v bezpečí domovov," priblížil primátor.

Z prvotných zistení sú najviac postihnutými mestskými časťami Malý a Veľký Bysterec, kde boli vážne poškodené rodinné domy a autá. Škody z ulíc budú podľa šéfa radnice odstraňovať niekoľko dní. Výšku škôd na majetku v tejto chvíli nepoznajú a budú ju priebežne vyčísľovať.

"Od skorých ranných hodín sú v teréne zamestnanci mesta a technických služieb, ktorí sa podieľajú na monitoringu a odstraňovaní škôd," dodal Prílepok.

Dobrovoľní hasiči odstraňujú škody po búrke hlavne v Banskej Bystrici


Dobrovoľný hasičský zbor mesta Zvolen aj naďalej asistuje pri odstraňovaní škôd po silnej búrke v okolitých obciach a hlavne v Banskej Bystrici. Pre TASR to v utorok popoludní potvrdil Branislav Mikšík z tlačového oddelenia mesta.

Banská Bystrica vyhlásila v utorok mimoriadnu situáciu. Počas noci z pondelka (16. 8.) na utorok sa mestom prehnal silný vietor spojený s dažďom a krupobitím, ktorý spôsobil na jeho území veľké škody. Od skorých ranných hodín sú v teréne všetky záchranné zložky, ktoré mapujú situáciu a pomáhajú obyvateľom pri odstraňovaní vzniknutých škôd.

V súvislosti s búrkovou činnosťou a veternou smršťou zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči do utorkového rána spolu 229-krát.
Foto: Hasičský a záchranný zbor


Podľa Mikšíka vo Zvolene nočné búrky sprevádzané silným vetrom nespôsobili veľké škody. Odstraňované boli popadané stromy a bolo treba aj sprejazdniť cesty. „V meste neboli zaznamenané výraznejšie škody a na mestskom majetku neevidujeme skoro žiadne škody,“ dodal.

V súvislosti s búrkovou činnosťou a veternou smršťou zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči do utorkového rána spolu 229-krát. Informovala o tom Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Najvážnejšia situácia bola v Banskobystrickom kraji, kde mali 65 zásahov.

Búrka nespôsobila v obci Zvolenská Slatina škody, vodné toky ostali v korytách


Silná búrka, ktorá sa okolo polnoci prehnala cez Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), nespôsobila v obci Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese žiadne veľké škody. Pre TASR to potvrdila starostka obce Mária Klimentová.

„Dážď bol síce silný a vietor tiež, cez noc nás však nepostihlo žiadne veľké nešťastie. Bolo niekoľko dolámaných suchých konárov, vodné toky však zostali v korytách, a to je podstatné,“ zhrnula. Obec je totiž pri prívalových dažďoch roky ohrozovaná povodňami. Spôsobuje ich vylievanie rieky Slatina a jej prítokov, ktorými sú Rybný potok a Slatinský potok. Všetky pretekajú stredom obce.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Nočné búrky sprevádzané silným vetrom spôsobili na strednom Slovensku rozsiahlu energetickú kalamitu. „Problémy s distribúciou elektriny má množstvo lokalít v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji," priblížil hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Nočné búrky spôsobili na strednom Slovensku energetickú kalamitu


Nočné búrky sprevádzané silným vetrom spôsobili na strednom Slovensku rozsiahlu energetickú kalamitu. V týchto chvíľach je bez dodávky elektriny stále viac ako 75.000 odberných miest. Stredoslovenská distribučná (SSD) má bez napätia takmer 900 trafostaníc. TASR o tom informoval špecialista externej komunikácie SSD Miroslav Gejdoš s tým, že energetici sú v maximálnom možnom nasadení, no ešte nie je možné odhadnúť, kedy sa im podarí odstrániť jednotlivé poruchy.

Na úrovni vysokého napätia riešia elektrikári 46 porúch. Väčšinu z nich spôsobil silný vietor, ktorý vyvracal stĺpy a stromy v blízkosti elektrických vedení. Tie v mnohých prípadoch popretŕhali alebo pozhadzovali vodiče. "Problémy s distribúciou elektriny má množstvo lokalít v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Najvážnejšie je to v okresoch Prievidza, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Lučenec," priblížil Gejdoš.

Ako dodal, poruchy sú také rozsiahle a početné, že v mnohých prípadoch prebieha ešte len ich presná identifikácia. Zdôraznil, že v tomto smere je najväčšou prekážkou hornatý terén a dlhé lesné prieseky v ťažko prístupných oblastiach. "Obnovovanie dodávky elektriny bude prebiehať podľa priority tak, aby sa vyriešili najprv problémy na úrovni vysokého napätia s dosahom na najviac obývané oblasti. Poruchy na úrovni nízkeho napätia, prípadne záhradkárske, chatové a rekreačné oblasti sa dostanú na rad neskôr," vysvetlil.

Spoločnosť prosí všetkých zasiahnutých odberateľov o pochopenie a trpezlivosť. Zároveň ich žiada, aby nepreťažovali poruchovú linku a volali na ňu len v nevyhnutných prípadoch, teda pri ohrození života, zdravia alebo majetku.

V Snakove museli pre povodeň evakuovať obyvateľov rómskej osady



Vo viacerých obciach Bardejovského okresu odstraňujú následky búrok, ktoré sa tam vyskytli v nedeľu a v pondelok. V Snakove museli evakuovať obyvateľov rómskej osady.

„V pondelok sme tu mali zase silnú búrku. Došlo k poškodeniu ďalších úsekov príjazdovej cesty do obce. Je to štátna cesta tretej triedy. Máme novú rómsku osadu, dolnú, tam bol tiež veľký problém. Museli sme evakuovať asi 70 občanov. Nocovali v sále kultúrneho domu. Teraz sa to, vďakabohu, trochu upokojilo, už neprší. Vozíme lomový kameň na tie najhoršie úseky cesty. Večer boli ohrozené majetky fyzických osôb. Boli tu naši dobrovoľní hasiči, z Krivého a Bardejova. Osádzali norné steny a tak ďalej," uviedol pre TASR starosta obce Snakov Ján Bialko.

Po prístupovej ceste do obce sa dá podľa jeho slov prejsť len obmedzene. Keď tam pracuje bager, policajti autá nepúšťajú. „V obci sú podmyté krajnice, priepusty, mosty sú trocha poškodené. Je toho dosť. Budeme mať program až do jesene. Škody je ťažko vyčísliť, stále ide ešte veľká voda. Robíme to v rámci záchranných prác, máme vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA)," skonštatoval Bialko.

Následky búrok odstraňujú i v obci Hrabské. „Cesta je prejazdná, od rána pracujeme, do tretej rána sme boli v teréne. Odstraňujeme škody, nánosy, čistíme a posilňujeme okolie priepustov. Z dôvodu naplavenín bol prejazdný len jeden pruh," povedal starosta obce Ján Kolcun.

„Situácia už je stabilizovaná, najmä na priľahlom toku, lebo tam sa nám vyliala voda. Má prísť ťažká technika, prehĺbiť tok a vozíme lomový kameň. Vyťahujeme tiež vodu z pivníc a záhrad. Mali sme prípad, že voda zobrala auto o kilometer nižšie," priblížil starosta obce Gerlachov Ondrej Ševcov, kde takisto odstraňujú následky povodní.

„Je to jedným slovom katastrofa. Prvá vlna urobila nejaké škody, tá druhá ešte väčšie. Na ceste prvej triedy nám voda podmýva asi 200-metrový úsek, nánosy, pivnice zaplavené," uviedol starosta obce Malcov Miroslav Cingeľ s tým, že cesta bude spevnená lomovým kameňom.

V utorok ráno boli v súvislosti s hydrologickou situáciou tretie SPA vyhlásené v obciach Zborov, Kurov, Hrabské, Lenartov, Snakov, Gerlachov, Malcov v okrese Bardejov a v obci Ľubotín v okrese Stará Ľubovňa. Tretí SPA je vyhlásený aj na Hornej Topli v okrese Bardejov. Druhé SPA sú vyhlásené v obciach Rokytov, Cigeľka, Tarnov, Zlaté v okrese Bardejov a na tokoch v územnom obvode okresu Bardejov.

Hasiči mali pre búrky 229 zásahov, najviac v Banskobystrickom kraji


V súvislosti s búrkovou činnosťou a veternou smršťou zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči do utorkového rána spolu 229-krát.
Foto: Hasičský a záchranný zbor


V súvislosti s búrkovou činnosťou a veternou smršťou zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči do utorkového rána spolu 229-krát. Informovala o tom Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Najvážnejšia situácia bola v Banskobystrickom kraji, kde mali 65 zásahov.


V Košickom kraji zasahovali pri 47 udalostiach, v Nitrianskom kraji mali 40 výjazdov a v Žilinskom kraji zasahovali 24-krát. Zasahujúci hasiči odstraňovali najmä popadané stromy z cestných komunikácií a zo zaparkovaných vozidiel. Silný vietor na mnohých miestach odtrhol strechy z rodinných domov. V niekoľkých prípadoch odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a cestných komunikácií.

„Hasiči na niektorých miestach naďalej pokračujú v odstraňovaní následkov búrkovej činnosti," priblížila Križanová.

Hasiči v Košickom kraji v súvislosti s počasím zasahovali v 70 prípadoch



Zhruba 70 zásahov v dôsledku búrok a vetra počas uplynulej noci zrealizovali hasiči v Košickom kraji približne od 2:00. Pre TASR to povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Najviac výjazdov mali v Košiciach a v okrese Košice-okolie.

„Najčastejšie išlo o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií či osobných motorových vozidiel. Zaznamenali sme pár stromov aj na strechách rodinných domov, garážach, stĺpoch elektrického vedenia či telekomunikačných stĺpoch,“ spresnil s tým, že nezaevidovali žiadne zranenia.

Zopár výjazdov uskutočnili aj v okresoch Trebišov a Michalovce. „V dvoch prípadoch sme odčerpávali vodu z vytopených pivníc,“ doplnil.

V B.Bystrici vietor strhol strechy z domov, v Horných Pršanoch z kultúrneho domu


V súvislosti so silnou búrkou, ktorá sa okolo polnoci prehnala cez Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ako aj členovia Dobrovoľných hasičských zborov obcí.

„Najhoršia situácia je v Banskej Bystrici, v časti Podlavice a okolí, kde silný vietor odtrhol strechy z niekoľkých rodinných domov. V obci Horné Pršany strhol strechu z kultúrneho domu. Na mieste zasahujú štyri desiatky hasičov s viacerými kusmi hasičskej techniky a ťažkej techniky,“ informoval TASR Matúš Kondela z Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici.

V súvislosti s búrkovou činnosťou a veternou smršťou zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči do utorkového rána spolu 229-krát.
Foto: Hasičský a záchranný zbor


V ostatných častiach kraja hasiči prevažne odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu. Podľa Kondelu celkovo v BBSK zasahovalo viac ako sto príslušníkov s vyše 30 kusmi techniky.

Pre silné búrky zasahovali hasiči v Trenčianskom kraji 16-krát


Hasiči v Trenčianskom kraji zasahovali od pondelňajšieho (16. 8.) večera do utorkového popoludnia v súvislosti s búrkovou činnosťou dovedna 16-krát. Najviac výjazdov mali v okrese Prievidza. Odstraňovali najmä popadané stromy. TASR o tom informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Igor Šenitko.

"Hasiči v súvislosti s búrkami absolvovali 16 výjazdov, z toho 14 z nich súviselo s odstraňovaním prekážok, najmä stromov na ceste a vozidle. Príslušníci HaZZ tiež zasahovali pri strhnutí nebezpečne visiacej strechy z domu a v Trenčianskej Turnej pri vytápaní čerpacej stanice pohonných látok, kde hrozilo, že sa voda alebo bahno dostanú do technológie," priblížil Šenitko.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Roman Hanc


Príslušníci HaZZ tiež podľa neho v utorok zasahujú aj v Novej Dubnici, časti Kolačín, kde penetračný roztok na ceste vplyvom počasia stiekol do potoka. "Hasiči robia všetko pre to, aby minimalizovali škody. Priestor posypali sorbentom a prehradili záchytnou stenou," doplnil.

Následky búrok v Trenčianskom kraji odstraňovalo dovedna 59 hasičov z Prievidze, Handlovej, Považia, Dubnice nad Váhom, Bánoviec nad Bebravou, Starej Turej, Partizánskeho, Myjavy, Trenčína.

Výluky na tratiach v dôsledku búrok sú evidované najmä na strednom Slovensku


Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) odstraňujú viaceré poruchy na tratiach v dôsledku búrok. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. Poruchy odstraňujú prevažne na strednom Slovensku, ale aj na Orave.

Popadané stromy evidujú v úsekoch Handlová – Sklené pri Handlovej, Banská Bystrica – Slovenská Ľupča a Oravský Podzámok – Dlhá nad Oravou. Výluka je aj v úseku Plaveč – Muszyna (Poľsko) pre zaplavenú časť trate. Výpadok napájačov spôsobil výluku trakčného vedenia v úseku Žarnovica – Nová Baňa – Hronský Beňadik. Premávajú tu náhradné autobusy. V Hronskej Dúbrave vplyvom búrky a silného vetra strhlo prístrešok staničnej budovy koľaje. Poruchy odstraňujú aj v okolí Hronskej Dúbravy, kde skoro ráno vlaky zastavovali pred spadnutými stromami. V úseku Valaliky – Geča zaznamenali konáre stromov na trakčnom vedení.

V Hronskej Dúbrave v okrese Žiar nad Hronom vplyvom búrky a silného vetra strhlo strechu staničnej budovy a miestneho pohostinstva. Hronská Dúbrava, 17. augusta 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák


V noci a skoro ráno evidovali ŽSR poruchy v dôsledku nepriaznivého počasia aj v úsekoch v okolí Brezničky, Kremnických Baní, Dolného Kubína, Trstenej či v úseku Ivanka pri Nitre – Nitra.

Následky nočných búrok v Žilinskom kraji likvidovalo 149 hasičov


Následky dažďa, vetra a búrok v Žilinskom kraji odstraňovalo od pondelka (16. 8.) večera do utorka rána 66 profesionálnych a 83 dobrovoľných hasičov. Nasadili pri tom 44 kusov techniky. TASR o tom informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Profesionálni hasiči zasahovali 19-krát, dobrovoľní 2O-krát. "Išlo o odstraňovanie popadaných stromov a konárov na cesty, na železničnú trať, elektrické vedenie, vozidlá, čistenie upchatých priepustov na cestách. Tiež o odčerpávanie vody zo zatopených rodinných domov a ulíc, či evakuáciu detí zo stanového tábora," konkretizoval Kypus.

Stanový tábor v Turčeku v noci zničila veterná kalamita, bolo v ňom 104 detí


Na snímke hasiči odstraňujú následky víchrice v detskom tábore v Turčeku.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Letný stanový tábor v obci Turček v okrese Turčianske Teplice zničila v noci z pondelka na utorok veterná kalamita. Nachádzalo sa v ňom 104 detí, z ktorých sedem utrpelo zranenia a jedno prišlo o život. TASR o tom informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Hasiči poskytli zraneným osobám predlekársku prvú pomoc a odovzdali ich do opatery záchrannej zdravotnej službe. Tá transportovala deti na ďalšie ošetrenie do nemocníc. Ostatné deti pozvážali hasičskou technikou do budovy neďalekého kláštora, kde dostali dočasné ubytovanie. „Na miesto bola privolaná polícia,“ dodal Kypus.

Následky veternej kalamity v súčasnosti odstraňujú. Postihnutým osobám poskytujú krízovú intervenciu. Zasahovali hasiči zo staníc v Turčianskych Tepliciach, Martine a Žiline, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Turček a Sučany.

Mesto Banská Bystrica vyhlásilo mimoriadnu situáciu


Banská Bystrica vyhlásila v utorok mimoriadnu situáciu. Počas noci z pondelka (16. 8.) na utorok sa mestom prehnal silný vietor spojený s dažďom a krupobitím, ktorý spôsobil na jeho území veľké škody. Od skorých ranných hodín sú v teréne všetky záchranné zložky, ktoré mapujú situáciu a pomáhajú obyvateľom pri odstraňovaní vzniknutých škôd. TASR o tom informovala Dominika Grešková z kancelárie primátora.

„Týka sa to najmä vyvrátených stromov, zlámaných konárov a strhnutých striech z rodinných domov. Samospráva v spolupráci s mestskou políciou, Hasičským a záchranným zborom a mestskými dodávateľskými spoločnosťami intenzívne komunikujú, prijímajú podnety a pomáhajú vo všetkých mestských častiach,“ konštatovala Grešková.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Dušan Hein


Najhoršia situácia bola pri Rooseveltovej nemocnici, kde už ZAaRES uvoľnil troleje a postupne sa začína s potrebnými opravami, ale aj na sídlisku Fončorda, v Sásovej či Podlaviciach, kde strhlo viacero striech z rodinných domov.

„V súčasnosti sú spriechodnené všetky hlavné tepny. Mesto má k dispozícii plachty na prekrytie domov a spolu s hasičmi zabezpečuje výškovú techniku a plošiny potrebné na pomoc obyvateľom rodinných domov, najmä v Podlaviciach a v Sásovej,“ zdôraznila Grešková.

„V teréne sú desiatky zamestnancov mesta, mestských spoločností a dobrovoľníkov, ktorí operatívne reagujú a vykonávajú potrebné pomocné práce. Usilujeme sa postupovať systematicky a vzhľadom na zlepšujúce sa počasie verím, že sa situácia ustáli. Banskobystričania si vždy vedeli pomôcť, a preto prosím obyvateľov, ktorí majú tú možnosť, aby aj tentoraz prejavili spolupatričnosť a podali pomocnú ruku svojim susedom a známym, ktorým nočná búrka zničila majetok alebo sa momentálne v čase dovolenkového obdobia nachádzajú mimo svojho bydliska,“ reagoval po zasadnutí krízového štábu mesta primátor Ján Nosko.

Všetky vzniknuté škody môžu obyvatelia nahlasovať na linku 159, na ktorej polícia zaznamenáva podnety a postupne zabezpečuje ich riešenie. Vyvrátené, zlomené či poškodené stromy je možné nahlásiť priamo ZAaRES-u na e-mail: sekretariat@zaaresbb.sk.

Hasiči zasahovali v súvislosti s počasím prevažne v okrese Bardejov



Ilustračné foto.
Foto: TASR/Milan Kapusta


V súvislosti s prívalovými zrážkami mali hasiči v Prešovskom kraji od pondelka (16. 8.) do utorka 7.00 h celkovo 16 výjazdov. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová, zasahovalo 46 príslušníkov HaZZ s 20 kusmi techniky.

"Ich pomoc bola potrebná najmä pri odstraňovaní spadnutých stromov z cestných komunikácií, odčerpávaní vody zo zatopených záhrad, pivníc a suterénov rodinných domov a pri odstraňovaní nečistôt a nánosov bahna z miestnych komunikácií," priblížila Knišová.

Najviac zasiahnuté boli obce Gerlachov, Malcov, Snakov a Hrabské v okrese Bardejov, kde spolu s profesionálnymi hasičmi zasahovali aj dobrovoľné hasičské zbory okolitých obcí.

Príslušníci z hasičskej stanice v Levoči mali štyri výjazdy, zo Starej Ľubovne a Ľubotína mali tri výjazdy, rovnako i hasiči z Bardejova. Dva výjazdy mali hasiči z Vranova nad Topľou a po jednom z Humenného a zo Sniny. Príslušníci zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom išli do terénu dvakrát.

V Trnavskom kraji likvidovali následky dažďa


Desať zásahov profesionálnych hasičov a ďalších šesť výjazdov dobrovoľných hasičov si v Trnavskom kraji od pondelka (16. 8.) vyžiadali následky dažďa spojeného so silným s vetrom. Podľa informácií hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Leny Košťálovej zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov z cestných komunikácií a odčerpávaní vody z pivníc.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Príslušníci z hasičskej stanice v Trnave boli na výjazdoch spolu päťkrát, z hasičskej stanice v Šamoríne raz a z hasičskej stanice v Senici a Kútoch štyrikrát. „Celkovo pri udalostiach zasahovalo 32 príslušníkov s desiatimi kusmi hasičskej techniky. K šiestim ďalším zásahom boli privolané aj dobrovoľné hasičské zbory obcí Jablonica, Jelka, Koválov a Šamorín s 23 členmi a šiestimi kusmi hasičskej techniky. Dobrovoľní hasiči sa podieľali pri odstraňovaní spadnutých stromov a odčerpávaní vody z pivníc,“ doplnila Košťálová.

Hasiči v Žiare nad Hronom po silnej búrke evidujú už viac ako 23 výjazdov


Viac ako 23 výjazdov zaznamenali v súvislosti so silnou nočnou búrkou do predpoludnia hasiči zo Žiaru nad Hronom. Ako pre TASR uviedol František Páleník z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiari nad Hronom, zasahovať museli najmä pre polámané stromy a strhnuté strechy.

Hasiči zo Žiaru nad Hronom zasahovali po nočnej búrke pre popadané stromy na cestných komunikáciách či postrhávané strechy v lokalite individuálnej bytovej výstavby (IBV) v Žiari nad Hronom. Odtrhnuté strechy evidujú hasiči aj v obci Počúvadlo v okrese Banská Štiavnica, pre popadané stromy bola po búrke neprejazdná cesta medzi obcami Podhorie a Močiar.

V Hronskej Dúbrave v okrese Žiar nad Hronom vplyvom búrky a silného vetra strhlo strechu staničnej budovy a miestneho pohostinstva. Hronská Dúbrava, 17. augusta 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák


„Zo šiesteho poschodia visí v Žiari nad Hronom z budovy odtrhnutý komín, ideme ho práve dávať dole,“ poznamenal Páleník. Ako dodal, cesty v okrese sú už prejazdné, v teréne však naďalej zasahuje 12 hasičov.

V rámci mesta silná búrka zasiahla i kúpalisko, ktoré tak bude v utorok pre verejnosť zatvorené. „Obeťou sa stala aj lipa na začiatku Parku Štefana Moysesa, ktorá sa zrútila do areálu pomocného futbalového ihriska. Pracovníci mesta a Technické služby Žiar nad Hronom od rána čistia komunikácie a verejné priestranstvá od konárov,“ informoval na sociálnej sieti primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal s tým, že časť mesta je od polnoci bez dodávok elektriny.

Búrky na východnom Slovensku spôsobil výpadky elektriny


Výpadky elektriny takmer na 6500 odberných miestach zaznamenala spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) v dôsledku nočnej búrky a silného vetra v Košickom aj Prešovskom kraji. Bez elektriny je zhruba ešte polovica z nich, a to v lokalitách Košice - Luník IX, Olšovany, Vechec, Sirník, Brehov, Veľké Revištia a Budulov v Moldave nad Bodvou. Pre TASR to uviedla hovorkyňa VSD Andrea Danihelová.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/KR PZ v Nitre


Podľa jej slov došlo k 12 poruchám na napäťovej úrovni vysokého napätia. Medzi najviac dotknutými boli okrem košického Luníka IX a obcí Vechec či Veľké Revištia aj územia Košice - Myslava, Ďurkov, Ruskov, Čierna Lehota, Turňa nad Bodvou, Vranov na Topľou, Slovenské Nové Mesto, Hatalov, Veľké Kapušany, Choňkovce a Nižný Hrušov.

"Vďaka rýchlemu zásahu pohotovostných zložiek VSD v teréne v kombinácii s dispečerským riadením sa nám podarilo časť odberateľov zásobiť. Predpokladáme odstránenie príčiny poruchy a obnovenie distribúcie elektriny aj do posledných odberných miest v priebehu dnešného dňa," dodala.