Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vo Vihorlatských vrchoch evidujú jeden pár hadiara krátkoprstého

Na archívnej snímke hadiar krátkoprstý. Foto: TASR/AP

Koncom minulého storočia hniezdili vo Vihorlatských vrchoch štyri páry, hovorí zoologička Zuzana Argalášová.

Michalovce 4. augusta (TASR) – Vo Vihorlatských vrchoch evidujú jeden pár hadiara krátkoprstého. Informuje o tom Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat na svojej webovej stránke. Ako pre TASR uviedla zoologička Zuzana Argalášová, poverená riadením správy, populácia tohto vtáka na Slovensku klesá. V súčasnosti ide u nás o najvzácnejší hniezdiaci druh dravca.

„Koncom minulého storočia hniezdili vo Vihorlatských vrchoch štyri páry, v súčasnosti vieme už len o jednom. Hadiar hniezdi vo Vihorlate dlho, pozoruje sa možno desať rokov,“ povedala Argalášová. Celkovo sú podľa CHKO Vihorlat o rozšírení druhu na Slovensku nedostatočné poznatky a súčasný odhad hniezdnych párov sa pohybuje v rozmedzí medzi dva až tri. Prvé doložené hniezdenie zistili v Slovenskom krase, a to v roku 1932.

Na populáciu negatívne vplýva vyrušovanie lesnými prácami v období hniezdenia a výrub stromov. Pre jeho potravnú špecializáciu je tiež dôležité udržiavať lúky a pasienky, ktoré predstavujú loviská hadiarov. Pokles hniezdnych párov spôsobil aj zánik potravných biotopov ich zarastaním hustými krovinami. Ich potravu tvoria predovšetkým plazy, tiež obojživelníky a v malej miere vtáky a drobné cicavce. Úmrtnosť tohto dravca zistili i v dôsledku zásahu elektrickým prúdom na elektrických rozvodoch.

Hadiar krátkoprstý je väčší ako myšiak hôrny. Má širokú hlavu, veľké oči a bohaté jemné operenie. Jeho krídla sú veľké a široké, zo spodnej strany sú na rozdiel od včelára lesného bez tmavšej kresby. Samec aj samica sú na vrchnej strane hnedo sfarbené. „Dolná časť hrdla, hrvoľ a horná časť pŕs je okrovohnedá, ostatná spodná časť tela je belavá," uvádza CHKO Vihorlat s tým, že tieto dravé vtáky k nám prilietajú začiatkom apríla a páry sú veľmi verné hniezdnemu teritóriu, pričom hniezdia väčšinou na ihličnatých stromoch. Na jeseň odlietajú koncom septembra jednotlivo alebo v malých skupinkách. Európska populácia zimuje v afrických savanách južne od Sahary.