Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vo viváriu SPU malo premiéru komentované kŕmenie zvierat pre verejnosť

Na snímke 13-ročný kajman okuliarnatý Riko. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vo viváriu je umiestnených 91 jedincov z 22 druhov chránených živočíchov z triedy plazov.

Nitra 21. októbra (TASR) – Komentované kŕmenie niektorých zvierat malo dnes svoju premiéru v univerzitnom viváriu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Komentované kŕmenie bude súčasťou prehliadok vivária každú nedeľu v popoludňajších hodinách.

Návštevníci si budú môcť pozrieť naživo 45 exotických zvierat. Hlavným lákadlom je 13-ročný kajman okuliarnatý Riko i 40-ročná korytnačka ostrohatá Vinco.

Slovenským unikátom je sto kilogramov vážiaci a sedem metrov dlhý pytón mriežkovaný Herkules. Herkules je pravdepodobne najväčším hadom chovaným na Slovensku. V minulosti sa mu podarilo utiecť svojmu predchádzajúcemu majiteľovi, ktorý ho našiel po mesiaci voľného pobytu v Nitre.

Na snímke 40-ročná korytnačka ostrohatá Vinco.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Kurióznym útekom sa môže pochváliť aj korytnačka Vinco. Študent, ktorý dohliadal na korytnačku, zaspal. Vinco využil jeho nepozornosť a vydal sa na prechádzku do susedstva Botanickej záhrady. Našli ho, ako si spokojne vykračuje v pravom jazdnom pruhu po asfaltovej ceste smerom ku kamerunským kozičkám.

Vivárium vzniklo v roku 2001 ako účelové zariadenie, ktoré prioritne slúži pre účely ochrany vybraných a chránených druhov živočíchov. Na základe dohody medzi SPU, Colným riaditeľstvom SR a ZOO Bojnice sú vo viváriu deponované chránené druhy plazov, niektoré z nich zadržané colným úradom. Univerzitné vivárium SPU ako prvá organizačná jednotka na Slovensku aktívne implementuje nové právne predpisy na úseku ochrany živočíchov do svojej činnosti. Všetky exempláre sú nezameniteľne označené mikročipom.  Vo viváriu je umiestnených 91 jedincov z 22 druhov chránených živočíchov z triedy plazov. Medzi nimi je 11 druhov hadov, šesť druhov jašterov, štyri druhy korytnačiek a jeden druh krokodíla. Priestorové a technické možnosti nedovoľujú chov rozširovať a živočíchy rozmnožovať.