Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vo vnútrobloku v Jelšave vysadili ďalších 30 ovocných stromov

Na snímke výsadba ovocných stromov v Jelšave v okrese Revúca v piatok 21. októbra 2022. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Výsadba ovocných stromov v Jelšave mala okrem environmentálneho i komunitný rozmer.

Jelšava 21. októbra (TASR) – Vo vnútrobloku na Jesenského ulici v Jelšave v okrese Revúca pribudlo v piatok ďalších 30 ovocných stromov. Vzrastlé sadenice hrušky planej majú okrem iného prispieť i k zlepšeniu kvality ovzdušia.

Tri desiatky hrušiek boli vysadené v blízkosti materskej školy, kde je umiestnená aj meracia stanica kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického ústavu. Podobná výsadba sa vo vnútrobloku realizovala aj vlani v decembri, kedy tu bolo vysadených 17 stromov rovnakej odrody.

"Práve stromy sú tie, ktoré ako vzdušné filtre dokážu čistiť vzduch. Okrem toho, že listy pôsobia ako prírodné filtre, stromy dávajú množstvo životného priestoru hmyzu a vtákom, a to je to, čo v mestách potrebujeme pre stabilnejší ekosystém. Sú to hrušky, ktoré by mali dobre zvládať aj zhoršenú kvalitu ovzdušia," priblížil pre TASR manažér kvality ovzdušia projektu LIFE IP pre Banskobystrický samosprávny kraj Ladislav Bíro.

Výsadba ovocných stromov v Jelšave mala okrem environmentálneho i komunitný rozmer. Zúčastnili sa na nej žiaci miestnej základnej školy, žiaci materskej školy či mladí z nízkoprahového centra YMCA. O starostlivosť o stromy sa budú v najbližších rokoch starať dobrovoľní hasiči i miestne združenie záhradkárov.

"Minimálne tri roky po vysadení dobrovoľní hasiči polievajú tieto stromy, čo je v sídelnom prostredí, kde je tepelný ostrov oveľa výraznejší, naozaj dôležité. Zároveň po roku alebo po dvoch je dôležité uvoľňovať kotviace popruhy a zaštipávať korunku," dodal Bíro.

Mesto Jelšava a okolité obce majú dlhodobý problém so smogovou situáciou v dôsledku vysokej koncentrácie prachových častíc PM10 v ovzduší, a to najmä počas zimných mesiacov. "Príčin je viacero, je to najmä priemysel a vykurovanie domácností tuhým palivom," skonštatoval primátor mesta Milan Kolesár s tým, že situáciu v neposlednom rade negatívne ovplyvňuje geografická poloha mesta.