Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Vo Vranove nad Topľou plánujú vybudovať zariadenie pre ľudí s autizmom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Zariadenie bude mať komunitný charakter a poskytovať má celoročnú pobytovú formu sociálnych služieb pre ľudí s poruchou autistického spektra od 16 rokov do dôchodkového veku.

Vranov nad Topľou 26. mája (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje vo Vranove nad Topľou vybudovať nové špecializované zariadenie pre ľudí s poruchou autistického spektra. Vzniknúť má v mestskej časti Čemerné na pozemku v správe domova sociálnych služieb, ktorého zriaďovateľom je PSK. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Podľa nej projekt nového zariadenia rieši búracie práce, respektíve asanáciu pôvodného objektu, ktorým je dlhodobo nevyužívaný dvojpodlažný rodinný dom typu okál. "Následne sa tu má postaviť nové nízkokapacitné zariadenie sociálnych služieb, ktoré sa včlení do bežnej zástavby mesta v rámci obytnej zóny," doplnila.

Zariadenie bude mať komunitný charakter a poskytovať má celoročnú pobytovú formu sociálnych služieb pre ľudí s poruchou autistického spektra od 16 rokov do dôchodkového veku. Jeho kapacita bude 12 miest.

"Krajská samospráva projekt naplánovala v súlade s aktuálne platnou Koncepciou rozvoja PSK v subregióne Vranov, v rámci ktorej vznikla potreba rozvíjania komunitných služieb pre osoby s duševným ochorením," uviedla Jeleňová. Kraj ho chce vybudovať z prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR, pričom predpokladaný rozpočet je 1,33 milióna eur.