Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vranovská nemocnica mala vlani najviac pôrodov za uplynulé roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi najčastejšie dievčenské mená, ktoré rodičia vlani dávali svojim novorodencom, patrili Ema, Sofia a Viktória.

Vranov nad Topľou 17. januára (TASR) - V Nemocnici Svet zdravia Vranov nad Topľou sa počas minulého roku uskutočnilo 1092 pôrodov, čo je najviac za uplynulé roky. Chlapcov sa v pôrodnici vlani narodilo 550, dievčat 539. Šesť mamičiek priviedlo na svet dvojičky. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka súkromného poskytovateľa zdravotníckej starostlivosti Jana Fedáková.

"Kým v roku 2018 sa v nemocnici uskutočnilo 973 pôrodov, v roku 2019 ich bolo 1023 a v roku 2020 zase 1075. Počet pôrodov mierne stúpol aj vlani na 1092. Zdravotníci minulý rok pomohli pri pôrode aj 34 mamičkám s ochorením COVID-19 alebo mamičkám v karanténe, ani u jedného novorodenca sa koronavírus nepotvrdil," uviedla Fedáková.

Medzi najčastejšie dievčenské mená, ktoré rodičia vlani dávali svojim novorodencom, patrili Ema, Sofia a Viktória. U chlapcov dominovali mená Jakub, Šimon a Filip. V pôrodnici sa však narodili aj bábätká s menej častými menami, napríklad Rumia, Ernestína, Liam či Kemal.

V roku 2020 nemocnica otvorila novú pôrodnicu, ktorú zásadne prestavali. Vynovila sa pôvodná pôrodná sála a vybudovali nové pôrodné izby s vlastným sociálnym zariadením, kde strávia rodičky celý pôrod od prvej pôrodnej až po záverečnú popôrodnú fázu. Pôrodnicu zároveň vybavili moderným prístrojovým príslušenstvom.