Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Vo Vysokých a v Západných Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vplyvom pokračujúceho oteplenia možno podľa neho na extrémne strmých svahoch očakávať samovoľné lavíny na naslnených svahoch.

Liptovský Hrádok 29. marca (TASR) - Vo Vysokých a v Západných Tatrách platí v piatok mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

"V polohách nad 2000 metrov nad morom sa vo východných a v severných žľaboch stále vyskytujú dosky a vankúše vetrom previateho snehu zo studeného frontu prechádzajúceho cez víkend. Nebezpečenstvo lavín hrozí na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom mechanickom zaťažení," uviedol Chlebovec.

Vplyvom pokračujúceho oteplenia možno podľa neho na extrémne strmých svahoch očakávať samovoľné lavíny na naslnených svahoch. Kombinácia dosiek a vankúšov z naviateho snehu, ktorý sa topí, je veľmi zradná. Lavínové nebezpečenstvo je potrebné lokálne posúdiť vo všetkých orientáciách.