Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vo Zvolene by mali do roku 2025 vymeniť analógové kamery za digitálne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

S výstavbou mestského kamerového systému sa vo Zvolene začalo v roku 2003 počas rekonštrukcie námestia SNP.

Zvolen 3. novembra (TASR) – Nové, digitálne kamery s vysokým rozlíšením by mali vo Zvolene do roku 2025 nahradiť súčasné, analógové. Tie už po rokoch nepostačujú najmä svojou kvalitou, pričom najčastejšie nedostatky sú vo výpadkoch obrazu. Vyplýva to z plánu obnovy kamerového systému, ktorý mestskí poslanci schválili na ostatnom zastupiteľstve.

Náklady na nový kamerový systém sú v návrhu vyčíslené na viac ako 680.000 eur. Súčasne s výmenou kamier sa majú vymeniť aj videozáznamníky na zber dát a postaviť sa má tiež nová videostena. Všetkému má predchádzať spracovanie projektovej dokumentácie v roku 2022 a kamery by sa mali postupne inštalovať v rokoch 2023 – 2025 a to podľa dostupných finančných prostriedkov.

S výstavbou mestského kamerového systému sa vo Zvolene začalo v roku 2003 počas rekonštrukcie námestia SNP. Prvé kamery boli uvedené do prevádzky v roku 2004 po dokončení prepojenia námestia SNP s budovou mestského úradu optickým káblom. V rokoch 2005 – 2015 mesto budovalo vlastnú optickú sieť ZOMES, ktorá prepojila jednotlivé mestské časti a napojila materské, základné a stredné školy, ako aj ďalšie vybrané organizácie na Technickú univerzitu vo Zvolene, ktorá prevádzkuje uzol siete SANET. V súčasnosti vlastní mesto viac ako 14 km optických trás.

Nové kamery by mali byť budované práve v blízkosti optickej siete. V súčasnosti je v meste nainštalovaných 33 bezpečnostných kamier.