Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Vo Zvolene otvorili výstavu fotografií zo súťaže Zelený objektív

Na archívnej snímke jedna z budov Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene. Foto: TASR Jozef Poliak

Ako informuje LDM, súťaž je určená mladým fotografom – žiakom základných škôl a študentom stredných škôl. Témou je les.

Zvolen 30. marca (TASR) – Výstavu, prezentujúcu najlepšie fotografie zo súťaže Zelený objektív, sprístupnilo vo štvrtok (30. 3.) Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene. Už 22. ročník súťaže zorganizovalo múzeum v spolupráci so Združením lesníčiek a Združením zamestnávateľov lesného hospodárstva na Slovensku.

Ako informuje LDM, súťaž je určená mladým fotografom – žiakom základných škôl a študentom stredných škôl. Témou je les.

"Na súťaži sa v roku 2022 zúčastnilo 90 súťažiacich s 221 fotografiami – 34 žiakov základných škôl prihlásilo 91 fotografií a 56 študentov stredných škôl 130 fotografií. Spomedzi všetkých účastníkov sa hodnotiaca komisia rozhodla oceniť osem súťažiacich, keď okrem šiestich štandardných cien a jedného uznania bola opäť udelená aj Cena Združenia zamestnávateľov lesného hospodárstva na Slovensku," uvádza LDM.

Podľa kurátora výstavy Mareka Vangu je potešujúce, že po útlme spôsobenom pandémiou ochorenia COVID-19, začínajú počty súťažiacich aj súťažných prác opäť pozvoľna rásť. "Z čísel tiež vidieť, že v ročníku 2022 sa presadili stredoškoláci, ktorí počtom autorov aj množstvom súťažných fotografií predstihli žiakov základných škôl, čo v súťaži Zelený objektív nebýva zvykom," doplnil.

Medzi súťažnými fotografiami dominuje pozitívne ladená krajinárska fotografia s nádychom dokumentárnosti. Tradične málo zobrazovaná je tematika človeka v lese. Našli sa však aj súťažiaci, ktorí sa pozreli kritickým okom na pobyt človeka v lese, najmä na jeho "pobytové" znaky – odpadky.

Výstava potrvá do 11. júna 2023.