Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Zvolene začnú počas leta stavať nový logisticko-priemyselný park

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všetky nové haly bude VGP stavať v súlade s certifikátom BREEAM Very Good. Ide o globálny nezávislý systém posudzovania udržateľnosti budov a infraštruktúrnych projektov.

Zvolen 21. mája (TASR) - Nový logisticko-priemyselný areál s názvom VGP Park Zvolen vyrastie onedlho v meste pod Pustým hradom. Postaví ho spoločnosť VGP, ktorá získala približne 11 hektárov pozemkov neďaleko zvolenského sídliska Západ, kde rozšíri existujúcu obchodno-priemyselnú zónu s vybudovanou cestnou infraštruktúrou a s prístupom pre mestskú hromadnú dopravu.

Spoločnosť ohlásila zámer vybudovať priemyselný park už v máji minulého roku. Až v uplynulých dňoch však získala všetky potrebné povolenia vrátane posudzovania vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA, a právoplatného územného rozhodnutia.

Všetky nové haly bude VGP stavať v súlade s certifikátom BREEAM Very Good. Ide o globálny nezávislý systém posudzovania udržateľnosti budov a infraštruktúrnych projektov.

"Systém zahŕňa nielen ekologické a rôzne úsporné aspekty, ale aj prístrešky pre bicykle, nabíjacie stanice pre elektromobily a prípravu pre solárne panely na streche hál. Na dôvažok budú niektoré fasády pokryté zeleňou – brečtanom popínavým. Celkový vzhľad zatraktívňujú tiež dažďové jazierka, ktoré slúžia na zadržiavanie dažďovej vody v území," uviedol pre TASR country manager spoločnosti Tomáš Bednár.

Podľa obchodnej riaditeľky spoločnosti Nadi Kováčikovej začiatok stavebných prác je naplánovaný na koniec leta 2020. "Prví nájomcovia sa môžu nasťahovať začiatkom roka 2021," dodala.

V areáli majú vyrásť tri nové priemyselné haly s rozlohou 53.000 štvorcových metrov (m2) na prenájom. VGP Park Zvolen sa nachádza na severozápadnom okraji mesta Zvolen.

VGP je popredným paneurópskym developerom, riadi a vlastní logistické a polopriemyselné stavby. Disponuje súborom developerských pozemkov (vlastných alebo zverených) s rozlohou 6,67 milióna m2. Jej strategickým cieľom je budovanie obchodných parkov.

Spoločnosť bola založená v Českej republike v roku 1998 ako rodinný developerský podnik. Dnes má približne 220 zamestnancov a vlastní a spravuje majetok v 12 krajinách Európy.