Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo zvolenskej knižnici sa začína Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti je zameraný na všetky vekové kategórie.

Zvolen 21. februára (TASR) - Čítanie literatúry, prezentácie výstav a divadelných predstavení – to všetko tvorí hlavnú náplň tohtoročného 16. ročníka Týždňa česko-slovenskej vzájomnosti. Podujatie sa uskutoční v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene od 21. februára do 25. februára.

Ako informuje knižnica, hlavným cieľom podujatia je obohatenie kultúrneho života komunity, zachovanie českého kultúrneho dedičstva na Slovensku, rozvíjanie kultúrnych väzieb medzi národmi Čechov a Slovákov, ktoré boli v čase spoločného štátu prirodzené.

Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti je zameraný na všetky vekové kategórie. „Veľmi pozitívny je vplyv na deti, lebo práve deti sú najviac otvorené novým kultúrnym hodnotám. Práve knihy, divadlo, výtvarné umenie a záujmová tvorba prinášajú kultúrne vyžitie a umelecké zážitky, ktorými sa formuje etická a spoločenská výchova, rozhľad i rozvoj osobnosti,“ uvádza knižnica.

Program prinesie divadelné predstavenia pre deti a dospelých v podaní českých umelcov z Prahy, výstavu kníh, ilustrácií, prezentácie českých a dvojjazyčných kníh za účasti autorov spojené s besedami, čítanie českých kníh v origináli, v slovenských prekladoch a tvorivé dielne.

Hlavným organizátorom podujatia je Banskobystrický samosprávny kraj, Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene, Bona Fide Praha, mesto Zvolen a Český spolok vo Zvolene. Nad podujatím prevzal záštitu veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Tomáš Tuhý.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.