Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vo zvolenskej pôrodnici bolo vlani 1121 pôrodov, päťkrát dvojčatá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia zvolenskej nemocnice Andrej Jenčo zdôraznil, že mierny pokles počtu pôrodov reflektuje na celoslovenský trend.

Zvolen 11. januára (TASR) - Vo zvolenskej pôrodnici bolo vlani 1121 pôrodov, päťkrát sa narodili dvojčatá. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí. Ako dodala, nemocnica však zaznamenala mierny pokles počtu pôrodov.

Pripomenula, že v roku 2022 sa narodilo viac dievčat, ktorých bolo 575. Chlapcov bolo 551, najviac dostalo meno Jakub, ktoré im dali rodičia 24-krát. Podľa hovorkyne nasledujú Samuel, Adam, Filip a Ján. U dievčat bolo najobľúbenejšie meno Hana, ktorých sa narodilo 22, ďalej Ema, Nina, Mia a Sofia. "V našej nemocnici sa narodili aj bábätká, ktorým rodičia dali exotické mená, napríklad Walter, Veles, Izmael, Derek a dievčatko s menom Melody," uviedla Jaroslava Dávidová z oddelenia neonatológie.

Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia zvolenskej nemocnice Andrej Jenčo zdôraznil, že mierny pokles počtu pôrodov reflektuje na celoslovenský trend. Doplnil, že v roku 2023 plánuje nemocnica začať s rekonštrukciou pôrodnej sály, ktorá umožní zmenu v spôsobe vedenia pôrodov. "Vybudujeme samostatné pôrodné izby so sociálnym zariadením, na ktorých v súkromí a intimite za prítomnosti partnera bude celý pôrod vrátane ošetrenia novorodenca," spresnil. Hovorkyňa spomenula, že rekonštrukcia prinesie aj organizačné zmeny. "Nemocnica dočasne presťahuje pôrodnú sálu na iné poschodie, kde už priestory stavebne upravujú," dodala.