Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Vodiči v Žilinskom kraji si môžu overiť stav ciest pomocou 50 kamier

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pôvodný systém 10 meteostaníc tento rok doplnili o ďalších 40 kusov a nový softvér v celkovej hodnote 332.226 eur s DPH z vlastných zdrojov ŽSK.

Žilina 1. decembra (TASR) - Vodiči v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) si môžu overiť stav ciest II. a III. triedy prostredníctvom 50 kamier na meteorologických staniciach, ktoré využíva Správa ciest (SC) ŽSK. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Doplnila, že aktuálny stav vozovky z pohľadu meteostanice môže verejnosť vidieť na stránke SC ŽSK. "Meteostanice pomáhajú dispečerom pri operatívnom riadení vozidiel zimnej údržby, ktoré zabezpečujú zmierňovanie a odstraňovanie prekážok v zjazdnosti," uviedla riaditeľka odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriela Tisoňová.

Pôvodný systém 10 meteostaníc tento rok doplnili o ďalších 40 kusov a nový softvér v celkovej hodnote 332.226 eur s DPH z vlastných zdrojov ŽSK. "Sú určené na periodické získavanie, prenos a spracovanie údajov o teplote a vlhkosti vzduchu, rýchlosti a smere vetra, teplote vozovky, stavu vozovky, koncentrácie soli a orientačnej výšky vody na vozovke," priblížila Lacová.

Meteostanice nie sú závislé od externého napájania, zabezpečuje ho solárny systém. "Softvérové riešenie meteostaníc je navrhnuté ako komplexný nástroj na podporu efektívneho a operatívneho rozhodovania dispečerského pracoviska SC. Aplikácia komunikuje s meteorologickými stanicami, zabezpečuje vizualizáciu aktuálnych stavov a ukladá aj históriu," vysvetlila Tisoňová.

SC ŽSK vykonáva zimnú údržbu 1416 kilometrov (km) ciest II. a III. triedy, 493 km ciest I. triedy (na základe zmluvy o údržbe so Slovenskou správou ciest) a 17,5 km R3 na základe zmluvy o údržbe s Národnou diaľničnou spoločnosťou (obchvat Oravského Podzámku, obchvat Trstenej, obchvat Hornej Štubne). "Do zimnej údržby v ŽSK sa v tomto roku zapojí 249 zamestnancov a 177 mechanizmov vrátane siedmich nových posypových vozidiel v celkovej hodnote 2,1 milióna eur," uzavrela Lacová.