Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Vodná nádrž Ružiná je naplnená na 19 percent jej zásobného objemu

Vodná nádrž Ružiná, archívna snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Nádrž zostane aj po oprave vo svojej pôvodnej objektovej skladbe, bez zmeny parametrov jednotlivých objektov, zhrnul hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Ružiná 21. decembra (TASR) – Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je naplnená na 19 percent jej zásobného objemu. Pre TASR to v stredu uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Pripomenul, že na napúšťanie priehrady vplýva počasie a momentálne je naplnená na úrovni takmer 246 metrov nad morom. To je však podľa hovorcu v rozpätí medzi minimálnou prevádzkovou hladinou a maximálnou, ktorá je na úrovni 255 metrov nad morom.

Po úplnom vypustení nádrže Ružiná boli práce v podzemí. "Na opravu týchto objektov bolo nevyhnutné úplné vypustenie," spomenul Bocák. "Nádrž zostane aj po oprave vo svojej pôvodnej objektovej skladbe, bez zmeny parametrov jednotlivých objektov," zhrnul hovorca. V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná.

Vodnú stavbu Ružiná vybudovali v období rokov 1969 až 1973, do trvalej prevádzky ju uviedli v roku 1974. Cieľom vodnej stavby s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny a vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku. Vodná nádrž slúži aj na rekreáciu a rybárstvo.