Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Vodohospodári evidujú pre zrážky na východe výrazný vzostup hladín

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Na vodných tokoch v povodí Bodrogu vplyvom zrážkovej činnosti zaznamenali výrazný vzostup hladín dosahujúcich úrovne povodňovej aktivity.

Košice 18. januára (TASR) - Slovenský vodohospodársky podnik podáva návrh na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR na vyhlásenie III. stupňa povodňovej aktivity na hraničnom vodnom toku Roňava a prítokoch v pôsobnosti Okresného úradu Košice. Pre TASR to uviedol hovorca vodohospodárov Marián Bocák.

Na vodných tokoch v povodí Bodrogu vplyvom zrážkovej činnosti zaznamenali výrazný vzostup hladín dosahujúcich úrovne povodňovej aktivity. "Hladina na vodnom toku Roňava v profile Michaľany prekročila úroveň III. stupňa povodňovej aktivity, vzhľadom na vývoj hydrometeorologickej situácie sa očakáva jej ďalší vzostup," uviedol.

V prípade Hornádu v Košiciach a okolí monitorujú vzostup hladín. "Vodohospodári sú v prípade potreby pripravení zasiahnuť," dodal Bocák.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jana Matis Libová pre TASR potvrdila, že hasiči zatiaľ nemali výjazdy spojené so zrážkami. Intenzívny dážď však napríklad spôsobil výpadok elektriny v Bytovom podniku mesta Košice (BPMK) na košickej Južnej triede. "Zatiekla a zoskratovala trafostanica. Celý areál tak ostal bez elektrickej energie. Na mieste sú pracovníci Východoslovenskej distribučnej, ktorí sa poruchu snažia odstrániť," uvádza magistrát na sociálnej sieti s tým, že z uvedeného dôvodu je BPMK v stredu pre verejnosť zatvorený.

Pre časť východného a južného Slovenska aktuálne platia výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu tretieho, najvyššieho stupňa pre oblasti Trebišov - Roňava a Košice-okolie - Hornád. Druhý stupeň výstrahy platí pre okres Košice-okolie - Bodva.