Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vodohospodári prepojili mŕtve ramená Váhu a vytvorili vtáčí ostrov

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Išlo o krok v rámci rozhodnutia Ministerstva životného prostredia SR o kompenzačných opatreniach súvisiacich s výstavbou Diaľnice D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka.

Komárno 8. mája (TASR) - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) zrealizoval prepojenie mŕtvych ramien Váhu v katastrálnom území Kameničná v okrese Komárno. Vznikol vďaka tomu vtáčí ostrov. TASR o tom informoval hovorca vodohospodárov Marián Bocák.

"Prepojením mŕtvych ramien Vrbina a Konkoly prekopaním spojovacieho kanála v severnej časti ramena a rovnako aj prepojením z južnej strany odstránením presypu spojovacieho kanála vznikla súvislá vodná plocha s prírodným ostrovom medzi ramenami. Tie zároveň umožňujú migráciu vodných živočíchov," uviedol hovorca.

Išlo o krok v rámci rozhodnutia Ministerstva životného prostredia SR o kompenzačných opatreniach súvisiacich s výstavbou Diaľnice D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka. Práce sa podľa hovorcu realizovali v koordinácii so Štátnou ochranou prírody SR, SOS/BirdLife a zadávateľov projektu s minimalizovaním zásahov do ramien a jestvujúcich stromových porastov a zachovaním brodu pre občasný prechod majiteľom pozemkov.